Så ska nämnden jobba för bättre folkhälsa

Så vill socialnämnden jobba för en hälsosammare kommun. Tillsammans med barn- och utbildningsnämnden har man tagit fram en plan.

Per-Inge Pettersson, ordförande i socialnämnden  ser handlingsplanen som en framgång för folkhälsoarbetet.

Per-Inge Pettersson, ordförande i socialnämnden ser handlingsplanen som en framgång för folkhälsoarbetet.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2019-12-15 14:00

Sedan tidigare har kommunfullmäktige antagit en folkhälsoplan för kommunen, och nu har de båda facknämnderna gemensamt gjort upp en handlingsplan för att nå fram till målen som spikats upp av fullmäktige.

Det är en ambitiös målbild som målas upp i folkhälsoplanen. En trygg uppväxtmiljö, med skolor och förskolor som fungerar bra är ett av målen, det ska också vara tryggt att bli äldre i kommunen, och det ska finnas goda möjligheter till fysisk aktivitet. Prioriterade ämnen i folkhälsoplanen är också matvanor och livsmedel, samt arbetet mot alkohol, narkotika och tobak.

Socialnämnden har tittat på vad man kan göra för att leva upp till målen och vilka aktiviteter som behövs för att komma dit. Det är framförallt tre målområden man siktar in sig på. Barn och ungas uppväxtvillkor.

Alla barn ska ha goda villkor, är målet. Och för socialnämnden handlar det bland annat om att jobba förebyggande mot våld i nära relationer, jobba för god skolnärvaro, och utbilda medarbetare i suicidprevention.

Ett annat område är fysisk aktivitet, där man vill jobba för att fler unga ska känna sig trygga och vill delta i idrott och motion, samt att lyfta fram goda förebilder.

– Jag ser den här planen som en stor framgång för folkhälsoarbetet, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C). Det är inte många kommuner som har kommit så långt. 

Han berättar också att den här handlingsplanen ska hållas levande och uppdaterar en gång om året framöver-

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!