Sanering för 57,7 miljoner kronor avslutad

Efter många turer hit och dit kunde saneringen av batterifabriken äntligen rulla igång i januari 2018. Nu, två år senare är arbetet avslutat.

Nu är det klart, ett jätteområde med nysanerad industrimark finns i kommunens ägo. Nu gäller det bara att fylla det med verksamhet.

Nu är det klart, ett jätteområde med nysanerad industrimark finns i kommunens ägo. Nu gäller det bara att fylla det med verksamhet.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-01-28 16:00

Under alla år som batteritillverknngen i Hultsfred pågick hanterades det 380 000 ton bly på området. En liten del av det gick ut i luften, och hamnade till slut i marken.

– Det var betydligt mer än vi räknade med, säger Lisa Elmerfjord, projektledare för SGU. Sveriges Geologiska undersökningar var huvudman för projektet. Cirka 70 procent mer föroreningar än vi trodde. 

Mycket föroreningar skrapades också loss från väggar, golv och tak i de numera rivna byggnaderna.

Inför saneringen gjordes också flera noggranna kartläggningar, men nya fynd stötte till efter hand.

– Det fanns mycket föroreningar kvar i de gamla källare vi hittade under arbetets gång, säger hon. Likaså fanns det en del rörledningar kvar som inte var renspolade.

Totalt sett grävdes det bort över tre kilometer rör på området.

Hans Wimelius, platschef för NCC som haft entreprenaden på saneringsjobbet, berättar att man hanterat 115 000 ton material. 5 500 ton farligt avfall har körts bort och lagts på deponi Vetlanda, medan 27 000 ton ickefarligt avfall körts till Kejsarkullen för att täcka över den gamla tippen.

Samtidigt som man fått köra på nytt material för att ersätta det gamla.

Tony Bohlin, förbundchef på ÖSK berättar att det nu är dags att se framåt. När marken är ren, kan den börja användas igen.

– Detaljplanen för området är klar, säger han, och nästa vecka börjar upphandlingen inför den kommande exploateringen av området- Fyra vägar, tre gång och cykelvägar ska byggas. Sedan ska det dras fram vatten och avlopp till tomterna.

I samband med arbetet kommer också Norra Oskarsgatan att få en ansiktslyftning.

– Vi kommer att skapa en öppen dagvattenlösning, säger Tony Bohlin, och det kommer att bli en allé med träd in mot centrum. Vi kommer också att passa på att göra en VA-sanering utmed gatan, som ju är huvudinfart till Hultsfred.

Lars Gjörloff, utvecklingschef på kommunen har blicken ännu lite längre fram och jobbar på att fylla det nya industriområdet med verksamhet.

– Vi har dialoger igång med flera olika intressenter, säger han. Så det finns ett intresse. 

Han pekar på att Hultsfred är en logistisk knutpunkt och det kan visa sig vara en tillgång i sammanhanget.

– Vi har också diskussioner med en extern part om att bygga så kallade radhus för företag på området, säger han. Bra, funktionella lokaler där företag kan hyra in sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!