Saneringen på Vartaområdet snart klar

Nu går saneringsarbetet på Vartaområdet in på slutspurten. Bara lite finlir återstår. Samtidigt börjar jakten på intressenter.

Lars Gjörloff, Lars Rosander, Tomas Söreling och Jocke Ljungqvist har länge sett fram mot att få dra igång marknadsföringen av området, som fått namnet Batteriet.

Lars Gjörloff, Lars Rosander, Tomas Söreling och Jocke Ljungqvist har länge sett fram mot att få dra igång marknadsföringen av området, som fått namnet Batteriet.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2019-12-05 14:00

Nu presenteras också tankarna på att bygga radhus för företag på området. Så fort helgfirandet är överstökat kommer HKIAB att bjuda in företagare och andra intresserade till ett informationsmöte, för att pejla intresset för att hyra in sig, eller köpa, en del i radhuset.

Och finner man då tillräckligt intresse sätts spaden i jorden.

–  Det är ont om fräscha företagslokaler, säger kommunens utvecklingschef Lars Gjörloff, som hoppas att det här tillskottet ska bli verklighet. 

– Då kan vi få fart på flyttkedjan även på företagssidan, säger han.

Kommunen, som tagit över Vartaområdet genom sitt bolag Invensys,  har tagit hjälp av konsulten Jocke Ljungqvist i arbetet med att marknadsföra området. Han har jobbat från och till i ett år, och har läst på sin hemläxa.

– Från Hultsfred kan företagen nå 6,5 miljoner kunder inom fyra timmar, säger han, och det i ett område som växer. Om tio år är det 7,1 miljoner invånare. 

Då tänker han på området Stockholm, Göteborg och Malmö som alla finns inom fyra timmars körning med lastbil.

Det, anser han, gör det här området särskilt lämpligt för företag som arbetar med e-handel av olika slag. Och den typen av företag är ett av tre utpekade mål för marknadsföringskampanjen.

Så här långt har satsningen mötts av en hel del intresse från både företag och Hultsfredsbor. Men något konkret finns ännu inte att redovisa.

–  Men det är ju först nu vi går ut med marknadsföringen, säger Lars Gjörloff.

Kommunalrådet Lars Rosander (C) ser fram mot den här satsningen med tillförsikt, och tror inte att Vartaområdet, eller kvarteret Batteriet som det heter kommer att bli stående som någon slags "Kiras Öken 2.0", i stil med festivalparkeringen.

Saneringsarbetet är inne på slutspurten, det är mest bara lite finjusteringar kvar. 32 000 ton förorenade massor har fraktats iväg och tagits omhand. Likaså har tre kilometer rörledningar med föroreningar i grävts upp och körts bort. 24 000 kvadratmeter byggnader har rivits. Groparna har återfyllts, och nu håller man som bäst på att fixa ett ytskikt på  94 000 kvadratmeter stora området.

Strax intill Batteriet ligger det som ska bli Handelsplats Oskar, där företaget Borgkrona jobbar för att etablera ett handelsområde. Det är två närbesläktade projekt, som dessutom jobbar tätt tillsammans för att det ska bli en helhet med handel och företag.

94 000 kvadratmeter industrimark mitt i Hultsfred är snart redo att tas i bruk. Efter årsskiftet börjar jakten på intressenter.
94 000 kvadratmeter industrimark mitt i Hultsfred är snart redo att tas i bruk. Efter årsskiftet börjar jakten på intressenter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!