Sexinspiratör svarade ogenerat på allt

Är man trygg i sin sexualitet – då gör man smartare val. Det var sexinspiratören Marika Smiths mål med sitt besök i Hultsfred.

Hultsfreds kommun 16 oktober 2019 21:00

Under tre veckor har gymnasiet temaveckor kring sex och samlevnad. 

– Ämnet har elevhälsan valt, utifrån en enkät där man undersökt vad eleverna vill få mer kännedom om, säger Alexandra Sundberg.

Marika Smith är en av föreläsarna som vill få eleverna att må bättre kring sin sexualitet.

Hon svarade ogenerat och frispråkigt på elevernas frågor. Ingen kunde beskylla henne för att skräda orden. Nej, här var det verkligen klartext som gällde.

– Har man kunskap och känner sig trygg gör man smartare val och då tar man hand om sig själv på ett bättre sätt, sa hon efter föreläsningen. Därför duckar jag inte för något, på så sätt tror jag eleverna kommer ihåg det jag sagt.

Eleverna fick sms:a sina frågor och efter två sittningar med sammanlagt 500 elever kunde Marika räkna ihop runt 100 sms. De sms hon inte hann besvara, lovade hon att svara på senare.

– Helt fantastiskt, intresset har varit jättestort. Jag tror många har brist på chanser att fråga någon de inte känner om sex, så jag är jätteglad att jag blev inbjuden.

Hur viktigt är det att lyfta ämnet?

– Viktigare än många tror, det är ett ämne inte många vågar fråga om, säger eleverna Ajla och Linnéa som sa sig vara jättenöjda med föreläsningen.

Vill du skicka med särskilt ett råd till ungdomarna?

– Så mycket lögner och missförstånd kring sex sköljer över oss från alla håll. Det betyder att det ofta blir förväntningar vi inte kan leva upp till, och då mår vi dåligt. Sedan skulle jag säga att lektion ett handlar om respekt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa