Drabbades av allergisk reaktion efter skolutflykt

Sonen drabbades av en kraftig allergisk reaktion efter en vandringsdag på skolan. Nu hoppas föräldrarna att barn ska ges mer uppmärksamhet när de säger att de inte mår bra.

Trots att sonen upplevde smärta fick han inte ringa till mamma eller pappa.

Trots att sonen upplevde smärta fick han inte ringa till mamma eller pappa.

Foto: Privat

Hultsfreds kommun2024-05-31 20:00

Det var under förra veckan som en F-6-skola i Hultsfreds kommun var ute på skogsvandring. Johan och Susan Frodes snart åttaårige son var med på vandringen och fick rejäla myggbett på benen.

– Jag hade väl missuppfattat och trodde inte att de skulle gå in i skogen utan gå längs med vägen på en promenad mitt på dagen. Myggsprejet kom inte på som det annars skulle gjort, berättar mamma Susan Frode, när Vimmerby Tidning får kontakt med föräldrarna efter deras Facebook-inlägg om händelsen.

När sonen kom hem från skolan fick han antihistamin, som tas mot allergiska reaktioner. Sonen gick sedan till skolan på onsdagen och hade även då fått antihistamin men det hjälpte inte visade det sig. Under skoldagen började myggbetten svullna upp och när pojken var ute och spelade fotboll på rasterna upplevde han att det gjorde ont.

– Han ville ringa mig men fick inte det för att det var väl inte så farligt tyckte läraren och alla hade blivit myggbitna på utflykten. Jag var ändå hemma så vi hade kanske kunnat få en tid på nära håll på en vårdcentral, säger Susan Frode.

undefined
En blodsugande mygga är något man kan träffa på i skogen.

På eftermiddagen kom sonen hem med skolbussen.

– Då bröt han ihop. Han var besviken på en lärare för att han inte fick ringa hem. Det var väldigt varmt i går och trots att han hade huvtröja och långbyxor så sa han nej när jag frågade om han inte var varm.

När han tog av sig kollade Susan Frode tempen och då hade pojken 38,4 grader och benen var jättesvullna.

– Jag ringde runt till alla vårdcentraler men de hade fullt. Kry-appen kunde inte hjälpa oss eftersom det var en kraftig allergisk reaktion och då ska man träffa läkaren.


Till slut fick de åka till akuten i Västervik. Mamman menar att de kanske kunnat söka vård på närmare håll om de tidigare på dagen fått veta vad som hänt.

– Vi träffade en bra läkare som hjälpte oss och skrev ut Betapred, som är ett kortisonpreparat, som hämmar den allergiska reaktionen.

Sonen har konstaterad allergi mot myggbett sedan tidigare. På dagis kände de till att han är känslig mot mygg och Susan Frode antog att den kunskapen vandrade vidare till skolan.

– Men man ska ändå inte ignorera för det kanske är en allergi som inte fanns tidigare. Vi vet inte hur han skulle reagera på ett getingstick på fel ställe.

Hon säger att det också kan drabba andra barn som tidigare inte uppvisat tecken på allergiska reaktioner.

Pappa Johan Frode flikar in:

– Jag skulle önska att man var lite mer observant på barnen.

Susan Frode fyller i:

– Det är inte första gången han reagerat på myggbett men det är första gången han fått så extremt många samtidigt, det är nog det som skapade den kraftiga reaktionen hos honom.

De säger att vänner tidigare trott att sonen blivit ormbiten efter myggbett eftersom reaktionerna blivit så kraftiga.

– Myggbetten spricker upp och blir som ett ödem som vätskar sig. De som inte vet tror inte att man kan bli så dålig av ett myggbett, förklarar Susan Frode.

undefined
Trots att sonen upplevde smärta fick han inte ringa till mamma eller pappa.

 

undefined
Enligt rektorn uppfattade personalen inte att barnet uppvisade tecken på allergisk reaktion under skoltid.

Hur många myggbett har han?

– Han har fyra-fem på ena benet och tre på det andra. Fyra är stora och har svullnat upp, säger Johan Frode.

Föräldrarna uppskattar att de största svullnaderna är omkring en decimeter.

– Det verkar vara ett aggressivt myggår i år. Jag har läst om andra barn som har reagerat kraftig på myggbett, berättar Susan Frode.

Familjen bor på landet och har myggen utanför dörren.

– Han är inte lika känslig på armar och bål. Men förra året fick han ett bett i pannan så att ena ögat svullnade igen men då blev det ingen feber eller rodnad. Med antihistamin gick svullnaden över, förklarar Susan Frode.

För att klara myggen hemma så är det myggmedel som gäller så fort solen börjar gå ned och myggen tittar fram.

Hur mår han nu (torsdag kväll)?

– Han mår bättre. Det gör fortfarande ont men febern är borta. Han har varit hemma från skolan i dag men ska gå i morgon. Då ska det inte vara någon fara längre.

Hon tror att lärarna är tidspressade och inte alltid hinner ta en ordentlig titt på barnen.

– Men det är inte lärarnas fel.

Vimmerby Tidning har sökt rektorn på skolan, som satt i möte men svarar på mejl.

"Vi har följt våra rutiner inför och under vandringsdagen, vi har utvärderat dagen och ser inte att vi brister i vår rutin. Eleven har inte uppvisat symptom på någon allergisk reaktion i skolan."

Utöver det så känner rektorn att det inte finns så mycket mer att tillägga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!