Skarpt läge: "Vi fick tid att förbereda oss"

Det första bekräftade fallet av covid-19 inom vård och omsorg i Hultsfred är ett faktum.

Jeanette Persson, ordförande i Kommunals avdelning i Hultsfred-Högsby betonar vikten av att följa de basala hygienföreskrifterna nu när det blivit skarpt läge.

Jeanette Persson, ordförande i Kommunals avdelning i Hultsfred-Högsby betonar vikten av att följa de basala hygienföreskrifterna nu när det blivit skarpt läge.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-05-20 13:16

– Jag är tacksam för att det dröjt så här pass länge, säger socialchefen Ann-Gret Sillén. Nu har vi fått tid att förbereda oss.

Folkhälsomyndigheten och Region Kalmar har en lång rad riktlinjer och rekommendationer, som förvaltningen fått tid att omsätta i sina egna rutiner. Något som är ytterst betydelsefullt nu när det är skarpt läge.

Direkt när smittan blev känd sattes speciella insatser in, för att den inte ska spridas vidare.

– Vi har speciella riktlinjer vi jobbar efter, säger Ann-Gret Sillén, det innebär ökad försiktighet, skyddsutrustning, och att vi minimerar antalet personer som jobbar med den aktuella personen.

Hygienen är alltid viktig, men nu blir det extra prio att hålla på de basala hygienföreskrifterna. Och så sent som på tisdagen skärptes smittskyddsreglerna ytterligare efter nya föreskrifter från Folkhälsomyndigheten och regionen. Bland annat med hur och när skyddsutrustning ska användas.

Anhöriga har också fått speciell information om vad som gäller.

Ann-Gret Sillén tar några exempel ur listan på speciella åtgärder som sätts in. Av sekretesskäl kan hon fortfarande inte säga mer om det aktuella fallet. Mer än att det handlar om en person som är drabbad.

Fackföreningen Kommunal, som organiserar huvuddelen av de som arbetar inom vård och omsorg i kommunen har fått information om läget.

I och med att det första bekräftade fallet av covid-19 dröjt tills nu har även personalen fått tillfälle att förbereda sig, att planera och tänka igenom situationen.

För det är inget som kommer oväntat på något sätt. Mer en fråga om när det skulle ske.

– Nu är det ännu viktigare att vi håller på de basala hygienföreskrifterna, säger ordförande Jeanette Persson, och att vi använder rätt skyddsutrustning som finns.

Hon berättar också att det är en omfattande apparat som dragits igång, bland annat ska det göras en risk- och konsekvensanalys av läget och en översyn av bemanningen.

Hur är det med personalens förtroende för skyddsutrustningen?

– Vi har ju godkänd utrustning och vi kan inte göra mer än vad Folkhälsomyndigheten föreskriver, säger Jeanette Persson, men reglerna ändras ju vecka för vecka så det gäller att hänga med. Jag hoppas att det fungerar fullt ut. Vi måste vara noga med att hålla på föreskrifterna.

– Sedan har vi en rad småutbildningar, fortäsätter hon, bland annat i att använda skyddsutrustningen rätt, att ta av och på den på ett bra sätt.

Jeanette Persson understryker vikten av att hålla på de basala hygienföreskrifterna och att rätt skyddsutrustning används.
Jeanette Persson understryker vikten av att hålla på de basala hygienföreskrifterna och att rätt skyddsutrustning används.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!