Skärpta råden: Detta gäller i Hultsfreds kommun

Efter att det införts skärpta allmänna råd i Region Kalmar har Hultsfreds kommun gått ut med information om vad som gäller för kommunens verksamheter.

Hultsfreds kommun tar till krafttag för att bromsa smittspridningen. En lång lista på åtgärder till följd av de nya skärpta allmänna råden presenterar.

Hultsfreds kommun tar till krafttag för att bromsa smittspridningen. En lång lista på åtgärder till följd av de nya skärpta allmänna råden presenterar.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2020-11-10 16:08

Särskilda boenden samt boenden inom LSS

Kommunen avråder från besök som inte är absolut nödvändiga på boenden. För nödvändiga besök gäller särskilda riktlinjer. För att skydda de mest utsatta som riskerar att bli svårt sjuka i covid-19 är det viktigt att så få personer som möjligt rör sig inne på boenden. Därför vädjar kommunen om att bara nödvändiga besök görs.
Restaurangerna på särskilda boenden är stängda för gäster som bor i ordinärt boende.

Stegen och affären i Målilla

Stegens butik och Framstegets affär i Målilla stängs, men övrig verksamhet är biståndsbedömd och kommer vara öppen.

Daglig verksamhet

Daglig verksamhet inom LSS, daglig verksamhet för personer med demenssjukdom och dagverksamhet inom psykiatrin är lagstyrda och kommer att vara öppna, men om möjligt kommer antalet deltagare att begränsas utifrån individuell bedömning.

Bibliotek

Biblioteken i Hultsfred och Virserum stängs som mötesplatser och erbjuder alternativ utlåning. Hämtning och lämning av böcker sker i kontakt med personal och lämnas därefter vid entrén. Hemkörning av böcker utökas. Öppettiderna begränsas till vardagar.

Badanläggningar

Hagadals sim- och sporthall och Virserums badhus stängs för allmänheten. Motionssim, vattengympa och familjebad ställs in. Den kommunala simskolan, och skolans simskoleverksamhet ställs in. Undantaget är gymnasiesärskolans simundervisning som bedrivs med personal på plats. Undantag görs även för simträning för unga upp till 15 år, samt rehabiliteringsträning. Inga vårdnadshavare eller andra medföljare får vistas i lokalerna under simträning, utan barn som ska träna ska mötas upp av ledare i entrén.

Sportanläggningar 

Kommunala idrottsanläggningar både inomhus och utomhus stängs. Undantag görs för föreningsdriven träning för unga födda 2005 och senare. Medföljande vuxna får inte vistas i lokalerna under träningen utan barn som ska delta i träning ska mötas upp av ledare i entrén. Ombyte ska ske på annan plats än i anläggningens omklädningsrum.

Grundskolans gymnastiklektioner genomförs och barnen ska mötas upp av gymnastiklärare vid entrén.

Fritidsgårdsverksamhet

Kommunens fritidsgårdar stängs. Den uppsökande verksamheten och det digitala arbetet utökas.

Evenemang

Alla kulturevenemang och aktiviteter som anordnas av Hultsfreds kommun ställs in eller skjuts upp. Även evenemang som anordnas av externa aktörer i kommunägda anläggningar som till exempel Valhall och Rock City ställs in. Digitala alternativ kan bli aktuella i vissa fall, då ska arrangören kontaktas för mer information.

Kommunhuset och kontaktcenter

Kontaktcenter har ordinarie öppettider för bokade, akuta eller på annat sätt nödvändiga besök. I övrigt hänvisas till mejl, chatt och telefon. 

Besök i kommunala lokaler

Endast nödvändiga besök är tillåtna i kommunala lokaler.

Hultsfreds bostäder

Kontoret endast öppet för akuta eller på andra sätt nödvändiga besök. I övrigt hänvisas till kontakt via mejl eller telefon.

Driftspersonalen fortsätter som tidigare och gör endast nödvändiga besök.

Miljö- och byggnadsförvaltningen

Det går inte att boka ett personligt möte med byggnadsinspektör via Bookings. Däremot kan du boka ett telefonmöte.

Miljö- och byggnadsnämndens lagstadgade verksamhet fortsätter. Ordinarie tillsynsbesök förbokas. 

Östra Smålands Kommunalteknikförbund

ÖSK:s driftpersonal fortsätter som innan, men den besökande verksamheten begränsas. ÖSK avvaktar med besökande verksamhet gällande kontroll eller byte av vattenmätare. 

Politiska möten

Förtroendevalda bör endast vidta nödvändiga möten och begränsa antalet deltagare eller erbjuda digitala lösningar.

Räddningstjänsten

Räddningstjänstens lagstadgade verksamhet fortsätter, men utbildningar och liknande ställs in.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!