Smidigare regler när föräldrar permitteras

Regelverket anpassas efter coronakrisen. Barn- och utbildningsnämnden har justerat sina regler efter den gällande verkligheten.

De nya reglerna ibarnomsorgen öppnar för snabbare omställningar, berättar barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

De nya reglerna ibarnomsorgen öppnar för snabbare omställningar, berättar barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Foto: Arkiv

Hultsfreds kommun2020-04-17 08:00

– Vi har fått många frågor om vad som gäller, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars, och nu har vi tagit fram nya riktlinjer. 

De nya reglerna öppnar för att permitterade föräldrar får rätt till platsbyte i förskola och på fritis.

Tidigare har barnomsorgen haft två månaders uppsägningstid av en barnomsorgsplats och avgiften har tagits ut även om barnet slutat tidigare. Men nu tas uppsägningstiden bort helt och hållet när det gäller föräldrar som blivit permitterade och vill ta hem barnen.

Det blir också enklare och snabbare att gå ner i tid i barnomsorgen, eller att gå upp igen när föräldrarna börja jobba mer. 

– De här nya reglerna möjliggör snabbare förändringar, säger Martin Snickars, och reglerna gäller fram till 31 december.

En hel del av frågorna som kommit in till förvaltningen handlar om kostnaden. Vad händer med avgifterna, undrar många.

– Avgiften styrs av vårdnadshavarens inkomst, säger Martin Snickars. Så en låg inkomst ger en låg avgift.

Den biten är med andra ord självjusterande och därför vill nämnden vara noga med att poängtera att vårdnadshavare som blir permitterade ska anmäla detta.

Om en vårdnadshavare sagt upp sin plats i barnomsorgen, och sedan kommer i ett läge när platsen behövs igen, är det bara att ansöka på nytt. 

– Men då är det ordinarie regler som gäller, poängterar Snickars, då erbjuder vi en plats inom fyra månader. Men det är inte säkert att barnet får en plats i sin tidigare grupp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!