Smittorisk kan försena utbyggnad av äldreomsorg

Den planerade ombyggnaden av Lindgården i Hultsfred kan komma att bli försenad. Besöksförbudet gör att detaljprojekteringen inte kan komma igång.

Coronaviruset kan komma att försena ombyggnaden av Lindgården i Hultsfred. Eftersom det råder besöksförbud kan inte detaljprojekteringen  av bygget göras klart.

Coronaviruset kan komma att försena ombyggnaden av Lindgården i Hultsfred. Eftersom det råder besöksförbud kan inte detaljprojekteringen av bygget göras klart.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-04-18 09:00

Enligt tidsplanen skulle detaljprojekteringen av utbyggnaden på Lindgården börja nu. Men så blir det inte. Eftersom besöksförbud råder på alla äldreboenden på grund av risk för coronasmitta, så kan inte riksbyggens personal komma in och jobba.

– Det kan bli en försening av ombyggnaden, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson, när det inte går att göra som det var tänkt.

Till skillnad från utbyggnaden i Målilla där utbyggnaden sker utifrån, skulle Lindgården byggas om till stora delar även invändigt. Med bland annat nu entre, ny hiss, större lägenheter och så vidare. Och för att kunna göra en sådan ombyggnad måste ju tekniker och arkitekter komma in och se hur det verkligen ser ut.

Enligt den ursprungliga tidsplanen ska ombyggnaden göras under 2022 och 2023. Och innan första spiken kan slås i, är det mycket jobb som ska göras. Som till exempel en detaljprojektering.

– Men det är inte säkert att bygget behöver bli försenat, säger Per-Inge Pettersson, vi är ute i god tid ännu.

För någon månad sedan fick socialnämnden också i uppdrag från kommunfullmäktige att se vilka tillval som ska göras utöver grundutrustningen. När beslut togs om utbyggnaden i Målilla, kom det till en del utrustning i efterhand, som drev på prislappen. Nu vill fullmäktige ha med allt från början.

– Det handlar bland annat om justerbara badrum, som kan ställas in efter den boendes behov, säger Per-Inge Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!