Stanna hemma för att bromsa smitta

Hultsfreds kommun intensifierar arbetet för att bromsa smittspridningen. Med anledning av de nya Coronafallen i Sverige har beslut tagits.

Hultsfreds kommun vitdar nu åtgärder för att bromsa spridningen av Covid -19, corona.

Hultsfreds kommun vitdar nu åtgärder för att bromsa spridningen av Covid -19, corona.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-03-03 10:38

Skolelever och skolpersonal, som besökt riskområden för Coronasmitta, uppmanas att stanna hemma under inkubationstiden. Kommunen hänvisar till Folkhälsomyndighetens hemsida, där det finns listor över vilka områden som utpekas som riskområden.

Kommunens beslut berör också övriga anställda och i dess bolag och förbund som varit på besök i de här området. De ska enligt beslutet arbeta hemifrån, om så är möjligt. Alternativt blir de avstängda från arbetet under motsvarande inkubationstid.

Likaså planerar man att stänga av anställda som gör en privat resa till de utpekade områdena på en tid motsvarande inkubationstiden för Coronasmitta, eller Covid -19 som viruset heter.

Malin Albertsson, informations- och turistchef på kommunen, berättar att beslutet om de här åtgärderna togs som ett delegationsbeslut av kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C).

– Det handlar om att förebygga smitta, en ren omtanke om våra anställda, säger hon. Det är en förebyggande åtgärd.

Enligt Malin Albertsson handlar beslutet inte bara om att undvika en spridning av viruset, det kan också ses som en arbetsmiljöfråga. 

Beslutet gäller också politikerna.

Hultsfreds kommun var snabbast i länet med att vidta åtgärder mot smittspridningen. Dessutom var det bara en handfull kommuner i landet som var före. Bland annat Staffanstorp och Vallentuna.

– Vi ville vara ute i god tid, så att alla vet vad som gäller, istället för att vara ute i sista minuten, säger Lars Rosander. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!