Stort intresse för feriejobb: "Ett väldigt bra år"

Åtta av tio ungdomar mellan 16 och 17 år valde att feriejobba inom kommunen sommaren som gick. Stöd från regeringen förbättrade möjligheterna till jobb.

152 ungdomar tackade ja till feriepraktikplatser förra sommaren. Robert Andersson, sektionschef på arbete och integration, hoppas på ett tillskott från regeringen även i år.

152 ungdomar tackade ja till feriepraktikplatser förra sommaren. Robert Andersson, sektionschef på arbete och integration, hoppas på ett tillskott från regeringen även i år.

Foto: Charlotte Madestam/Arkiv

Hultsfreds kommun2021-01-15 17:00

Detta annorlunda 2020 utökades antalet feriepraktikplatser från 115 till 152. Alla som ville fick jobb.

Utöver kommunens budget på strax under en miljon kronor, sköt regeringen till pengar i två omgångar, i syfte att fler unga skulle få sommarjobb ett år när färre företag än vanligt kanske kunde ta emot sommarvikarier.

– Det här är väl använda pengar, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson, (C). I många fall är det här ungdomarnas första jobb och CV.

Vid nämndens senaste sammanträde fick han och övriga ledamöter sommaren summerad för sig av medarbetarna på IFO arbete och integration, med Robert Andersson i spetsen.

– Det var ett väldigt bra år, säger sektionschef Robert Andersson. Det är den sommaren som vi haft absolut flest ungdomar ute, det var bra närvaro och vi har haft bra uppföljningar.

– Sedan var det inte alldeles enkelt att hitta platser till alla, när det blev som det blev, men det gjordes ett jättebra jobb. Jättepositivt att vi fick ut så många trots corona.

Hur kommer det att se ut sommaren 2021?

– Vi vet inte än om vi får några extra pengar från regeringen även i år, men vi hoppas förstås på tillskott igen. Situationen med corona har ju hållit i sig, och det är viktigt att få ut ungdomarna på sina första jobb.

– I övrigt är kommunens budget fastslagen, så det blir 115 feriepraktikplatser även i sommar. Minst, beroende på om regeringen skjuter till pengar eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!