Stort intresse för kommunalt stödpaket

17 företag har fått beviljat anstånd värt 1,2 miljoner kronor. Det handlar till största delen om hyror.

Kommunens krispaket har mött stort intresse hos de lokala företagen. Intresset har varit stort och 17 företag har fått olika anstånd beviljade.

Kommunens krispaket har mött stort intresse hos de lokala företagen. Intresset har varit stort och 17 företag har fått olika anstånd beviljade.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2020-04-14 21:00

Hultsfreds kommun var tidigt ute och presenterade ett krispaket med åtgärder för att underlätta för företagen. Och det har tagits väl emot. Så här långt är det 17 företag som begärt anstånd med hyror och andra betalningar. 

– Totalt handlar det om beviljade anstånd på 1,2 miljoner kronor, säger kommunchefen Lars-Erik Rönnlund, som också är vd i det kommunala industribolaget HKIAB, som beviljat anstånd med hyror värda 993 000 kronor.

 – Det är vad vi har så här långt, säger Rönnlund, men det kommer ansökningar löpande.

Däremot har man inte tagit något generellt beslut om hyressänkningar. Det får bli en förhandling med de enskilda företagen. 

– Staten har lovat att hyresvärden kan få tillbaka en del av en hyressänkning för vissa branscher, säger Rönnlund, det gäller bland annat turistföretag och så gott som all handel utom livsmedelshandel. 

– Läget känns ganska stabilt trots allt. 

Kommunalrådet Lars Rosander var med på tisdagens möte med krisledningsgruppen i Hultsfreds kommun och fick en avrapportering från de olika förvaltningarna.

En fråga som togs upp under mötet var skyddsmateriel för vårdpersonalen. Där upplever man en brist på munskydd, men där räknar Rosander med att det ska komma en ny leverans nu i veckan, så att den situationen kommer att bli bättre.

När det gäller skyddsvisir, säger han, så har vi egen tillverkning på två ställen. 

Han kan också berätta att det inom kommunen finns en beredskap för provtagning under den kommande veckan. Att personal kommer att testas för coronavirus.

ÖSK meddelade att det inte är någon större risk för vattenförsörjningen i kommunen.

– De kemikalier som behövs för tillverkning av dricksvatten har vi i lager så att det räcker till långt fram i höst, säger Rosander, och lagren fylls på kontinuerligt. Så där ska det inte behöva bli några problem.

När det gäller sjukfrånvaron hos kommunens personal har läget stabiliserats något den senaste tiden, berättar Rosander vidare. Efter ganska höga sjuktal för någon vecka sedan, är det flera som nu kommit tillbaka till jobbet.

Sedan några veckor tillbaka har kommunen haft en krisledningsgrupp, och de har veckovisa möten för att följa utvecklingen. Men man har inte behövt gå upp i krisledningsnämnd. I varje fall inte än.

– Men vi planerar för scenarion som är betydligt svårare, säger Rosander.

Kommunchefen Lars-Erik Rönnlund berättar att HKIAB beviljat hyresanständ med 993 000 kronor så här långt.
Kommunchefen Lars-Erik Rönnlund berättar att HKIAB beviljat hyresanständ med 993 000 kronor så här långt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!