Hultsfred var en av de sex kommunerna i länet som nappade på erbjudandet och när utställningen anlände blev det stort invigningskalas på Lärcenter. Och det är långt ifrån någon slump att det blev där.
Rektorerna Aina Kalle och Linda Ungsäter framhöll att det ligger helt i linje med skollagen och läroplanen att skolan ska skapa en respekt för de grundläggande värderingarna i samhället. Som till exempel demokratin.
Linda Liljeberg från Kalmar läns museum gjorde en tillbakablick på demokratins framväxt. Det har inte alltid varit självklart att gå och rösta. Hon berättade att röster började höjas för demokrati redan i mitten på 1800-talet, men att vägen var både lång och knagglig fram till allmän rösträtt.
– 1901 utökades rösträtten med att män som gjort värnplikten, sa hon, då fick 19 procent av befolkningen rösta. Sedan dröjde det till 1909 innan alla män fick rösträtt.
Redan 1884 kom den första motionen om kvinnlig rösträtt. Men det dröjde till 1921 innan den blev verklighet, efter en lång kamp. Linda Liljeberg berättade om en namninsamling som överlämnades till riksdagen. Med 350 000 namn.
Utställningen invigdes enligt konstens alla regler, med att kommunfullmäktiges ordförande Anders Andersson klippte bandet. Han höll också ett invigningstal, där han hyllade demokratin och alla de som engagerat sig. Bland andra veteranen Lennart Beijer (V) som varit aktiv i politiken sedan 1971, när Hultsfreds kommun bildades, och Nermina Misimovic (S) som är aktiv i riksdagen nu.