Tar över en välskött organisation

Sedan i tisdags huserar Tony Bohlin på kommunhuset i Hultsfred som chef för Östra Smålands Kommunalteknikförbund.

Sedan i tisdags verkar Tony Bohlin på kommunhuset i Hultsfred som förbundschef på ÖSK.

Sedan i tisdags verkar Tony Bohlin på kommunhuset i Hultsfred som förbundschef på ÖSK.

Foto: Magnus Strömsten

Hultsfreds kommun2019-10-06 15:25

Vid årsskiftet 2011 bildades Östra Smålands Kommunalteknikförbund (ÖSK) av medlemskommunerna Hultsfred och Högsby. Förbundet har ansvar för en rad funktioner i båda kommunerna. Däribland  avfall och återvinning, vatten och avlopp, gator och utemiljö, mark och skog (markexploatering i båda kommunerna och skogsförvaltning i Hultsfred), bostadsanpassning (endast Hultsfred) samt energi- och klimatrådgivning. Helena Grybäck-Svensson har verkat som förbundschef sedan starten, men har i dagarna lämnat över ansvaret till Tony Bohlin.

– Jag tillträdde formellt i tisdags så jag har bara börjat att sätta mig in i allt vad min roll innebär. Jag kan dock redan nu säga att det är en väldigt välskött organisation som Helena Grybäck-Svensson gjort ett fantastiskt jobb med så det känns som att det förenklar övertagandet betydligt. Jag har även börjat lära känna staben på de olika avdelningarna och det finns mycket kunnigt och duktigt folk som har full koll på sina områden och det underlättar förstås mitt arbete, säger Tony Bohlin.

Totalt arbetar ett 60-tal anställda inom ÖSK efter att en liten organisationsförändring genomförts.

– Fastighetsskötseln av de kommunala byggnaderna har vi ansvarat för tidigare, men det arbetet och ett 20-tal anställda har numera flyttats över till Hultsfred Bostäders och Högsby Bostäders AB:s verksamheter. Den passar bättre där, säger Tony Bohlin.

Vad har du jobbat med tidigare?

– Närmast kommer jag från fyra år på IKEA:s fabrik i Hultsfred där jag varit med i ledningsgruppen och ansvarat för produktionen i spånskive-delen. Innan dess jobbade jag i tolv år på HSF-Group i Vimmerby som tidigare hette Verktyg&Mekaniska. Där arbetade jag i början som kvalitetschef och sista åren som platschef. 

Vad tar du med dig för erfarenheter till ditt nya jobb?

– Jag är van vid att leda stora organisationer som driver stora projekt. Det kommer jag ha nytta av i framtiden, säger Tony Bohlin.

Har du märkt någon skillnad mellan att jobba för en privat arbetsgivare mot en kommun?

– Inte så mycket än så länge. Det blir förstås en annan gång när mycket är politiskt styrt, men i slutänden är det ju invånarna i kommunerna vi jobbar för att serva. Sedan blir det en del nytt att lära sig kring till exempel kommunallagen och hur nämndernas arbete går till och det är jag inbokad på en del utbildningar för, säger Tony Bohlin.

Tony Bohlin har nyligen tillträtt som förbundschef på ÖSK.
Tony Bohlin har nyligen tillträtt som förbundschef på ÖSK.
Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!