Ungdomsärenden tvingar polisen till lagbrott

Polis Anders Hultman har snart 50 ungdomsärenden som ligger öppna, huvuddelen av dem från Hultsfred. "Så många, att jag inte klarar att följa lagen".

Polisen har fått rycka ut till Hultsfreds gymnasium ett flertal gånger. Men på senare tid har det varit lugnare. Rektor Andreas Ekberg tror att övervakningskamerorna, som kom upp till höstterminens start, kan ha positiv inverkan.

Polisen har fått rycka ut till Hultsfreds gymnasium ett flertal gånger. Men på senare tid har det varit lugnare. Rektor Andreas Ekberg tror att övervakningskamerorna, som kom upp till höstterminens start, kan ha positiv inverkan.

Foto: Charlotte Madestam/Arkivbild

Hultsfreds kommun2019-11-01 06:00

Anders Hultman handlägger ungdomsärenden i Hultsfred, Oskarshamn, Högsby och Mönsterås kommuner.

Exempelvis fick han i förra veckan in ett misstänkt mordförsök i närheten av Oscarsgymnasiet och från en skola i Hultsfreds kommun anmäldes att en elev ska ha skallat en annan elev. 

– De flesta ungdomsärendena handlar om hot och misshandel, mycket har hänt på skolor och de flesta av de snart 50 ärendena jag har, som ligger öppna, är från Hultsfreds kommun, säger Anders Hultman.

Lagen säger att brotten ska utredas inom tre månader, men för tillfället är ärendena så många att Hultman inte klarar att följa lagen.

Varför har det blivit så här?

– Somliga ärenden är snatterier och andra ringa brott, men många fall är omfattande och kräver ganska stora arbetsinsatser i form av att många ska höras. Vi har inte kapacitet att hålla jämna steg med anmälningarna. Det ska sättas till extraresurser framöver, men det tar ett tag.

Vad säger du om utvecklingen?

– Den är inte bra. Känslan är att antalet brott ökat, men jag tror också att vi hade ett mörkertal tidigare. Anmälningsfrekvensen har ökat sedan en tid tillbaka. Det är bra, det är viktigt att det märks att det händer något från samhällets sida, så det markeras att det inte går att bete sig hur som helst.

Karolina Karlsson, rektor på Albäcksskolan, bekräftar att man anmäler mer i dag.

– Jag upplever inte att det förekommer mer eller grövre våld på skolan i dag, jämfört med förr utan det handlar mer om att synliggöra och lyfta upp problemet.Tidigare var det mer upp till den utsatta att anmäla, men det svängde för kanske tre år sedan. Skolan vill markera att det begåtts ett brott, som polisen får utreda och agera utifrån rättsaspekten.

Lagom till höstterminen började kom det upp övervakningskameror på Hultsfreds gymnasium.

– Det tror jag haft positiv inverkan, det har varit lugnare, säger rektor Andreas Ekberg, som tycker polisens analys är korrekt.

– Mer händelser anmäls, vi märker att fler elever tycker att det ska gå vidare till polisen, för det blir inte tillräckliga konsekvenser annars.

På Coop i Hultsfred är snatterier bland unga ett jättestort problem.

–Vi polisanmäler alla, oavsett summan. Problemet orsakar fruktansvärt stora kostnader för samhället. Är de under 18 år skickar vi efter både polis och föräldrar som får hämta sina barn, säger butikschef Göran Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!