Vaccinationen klar att gå vidare: "Handfull tackat nej"

Ett särskilt boende kvar, sedan fortsätter vaccinationen på LSS-boendena. "Max en handfull har tackat nej", säger enhetschef Ulrika Larsson.

Ulrika Larsson upplever att vaccinationen av våra sköra ger hopp till hela organisationen. "Under onsdagen vaccinerar vi på sista särskilda boendet, sedan går vi vidare med LSS".

Ulrika Larsson upplever att vaccinationen av våra sköra ger hopp till hela organisationen. "Under onsdagen vaccinerar vi på sista särskilda boendet, sedan går vi vidare med LSS".

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2021-01-13 09:00

På tisdagen hade vaccinationen i Hultsfreds kommun pågått en vecka. Arbetet med att vaccinera de som bor på särskilt boenden går som planerat, det sista klaras av under onsdagen.

– Det går ganska fort framåt, vi kör på och ser till att göra av med alla doser, så inget går till spillo, säger Ulrika Larsson.

Ett hundratal brukare på säbo vaccineras. Max en handfull har, enligt Ulrika Larsson, valt att tacka nej av olika anledningar.

– Härnäst inleder vi vaccineringen på våra tio LSS-boenden, ett arbete som också ska vara klart i veckan, sedan går vi över på de med hemsjukvården nästa vecka.

Första veckan fick Hultsfreds kommun 50 dosor, den här veckan dubbelt upp.

Skulle ni kunna vaccinera i ännu högre takt, om ni fick tillgång till fler doser?

– Nej, den här takten känns rimlig. Personalen måste ju räcka till, och det händer ändå akuta grejer som vi måste ta hand om, samtidigt som det är mycket runt omkring själva vaccinationen, med hälsodeklarationer och annat förberedande arbete, så takten känns lagom.

Är det någon som insjuknat till följd av vaccinationen?

– Nej, inte som jag fått information om.

Hur är reaktionerna bland personalen?

– Det märks att alla känner att det här är viktigt, att det skyddar våra sköra och ökar livskvalitén. Det ger liksom hopp till hela organisationen. Alla gör ett fantastiskt arbete. 

undefined
Lotta Österberg är en i sjukskötersketeamet.

Turordningen diskuteras i samhället. Det har ifrågasatts om inte personalen borde vaccinerats först, i syfte att trygga personaltillgången när smittan ökar i samhället.

Hur tänker socialchef Ann-Gret Sillén kring det?

– Vi har arbetat utifrån regionens prioritering länge och byggt upp en strategi som vi tror håller. Så jag är inte missnöjd med turordningen, utan det har gett utrymme för att planera på ett bra sätt. Det hade varit svårare att få kontradirektiv och behövt svänga om kort inpå.

När påbörjas vaccinationen av personalen?

– De börjar vaccineras parallellt i nästa vecka, bara två veckor efter vaccinationsstarten. Så jag tänker att personalen kommer ju ändå ganska tätt efter.

Har kommunen drabbats av kännbart personalbortfall de senaste två veckorna på grund av covid-19?

– Nej, det har inte stuckit iväg och blivit oroväckande mycket, utan nivån är som den varit hela tiden. Sedan rör det sig, av naturliga skäl, mellan olika arbetsställen. Får en i personalen covid-19 är det inte ovanligt att det blir fler.  
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!