Vaccineringen är igång: "Högtidligt och andaktsfullt"

"Det är en historisk dag", sa enhetschef Sandra Frejd, när vaccineringen mot covid-19 inleddes på Klockargården. Birgit Axelsson var bland de första att få en spruta. Ett intensivt arbete är inlett.

Birgit Axelsson, som blir 97 år i år, var bland de första på Klockargården att vaccineras mot covid-19 av sjuksköterskan Erika Pöder och distriktssköterskan Lotta Persson.

Birgit Axelsson, som blir 97 år i år, var bland de första på Klockargården att vaccineras mot covid-19 av sjuksköterskan Erika Pöder och distriktssköterskan Lotta Persson.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2021-01-05 14:06

De första tio ampullerna, med vaccin för 50 personer, anlände till Hultsfred och Klockargården i Vena var först ut att kunna erbjuda de boende vaccin mot covid-19.

– Nästan alla har sagt ja till att vaccinera sig, säger Sandra Frejd. Jag kan inte gå in på vilka omständigheter som fått några att avstå.

undefined
Birgit Axelsson tillsammans med Erika Pöder.

96-åriga Birgit Axelsson var bland de första att vaccineras. Men så där värst stor sak gjorde hon inte av det. Utan satt lugnt och sansat i stolen, både i väntan på sprutan och under tiden distriktssköterskan Lotta Persson stack henne.

– Jag hänger bara med, sa Birgit och log.

Men glad och tacksam, sa hon sig förstås vara. Och tisdagen summerades just som en glädjens dag. Sandra Frejd beskrev det som lite högtidligt. Ja, på gränsen till andaktsfullt rent av.

undefined
Sandra Frejd, enhetschef på Klockargården, hörde sig för med Birgit Axelsson hur hon mådde efter sprutan. "Det har gått bra, jag hänger bara med", sa Birgit och log.
undefined
Sjuksköterskestudenten Emma Andersson kom med det som behövdes för att inleda vaccineringen, som är något av det sista hon får vara med om under utbildningen. Om en vecka tar hon examen.

– Det är en historisk dag, vård- och omsorgspersonalen är hjältar och hjältinnor, sa hon. Här på Klockargården har vi klarat oss fantastiskt bra, det kan vi hylla personalen för, som utfört ett så nogsamt och ansvarsfullt arbete. Samhällssmittan har vi nära nu så därför är vi extra glada att vi erbjöds vaccination så tidigt. 

Camilla Mirestrand, enhetschef för sjuksköterskeorganisationen, kunde glädja sig åt att vaccineringen, denna första dag, flöt på precis som önskat.

undefined
Vaccinationen på kommunens särskilda boenden fortsätter torsdag och fredag. I slutet av nästa vecka räknar Camilla Mirestrand, enhetsschef för sjuksköterskeorganisationen, att alla på säbo vaccinerats.

Nu fortsätter vaccinationen på kommunens särskilda boenden torsdag och fredag.

– Nästa vecka får vi tillgång till 100 doser, så i slutet av nästa vecka räknar vi med att vara klara med första vaccinationen på säbo. Sedan fortsätter arbetet på LSS-boendena, säger Camilla Mirestrand.

När kommer de vaccinerade att få sin andra spruta?

– Det har vi bestämt till tre veckor efter den första. Så vi inledde en period på tisdagen som kommer bli väldigt intensiv, och som mest intensivt blir det när vi både ska vaccinera första omgången och andra, säger Camilla Mirestrand och fortsätter:

– Plus då det andra som kommer till, smittspårningen fortsätter och vi tar ju även prover när de boende har symptom. Mitt i pandemin har vi ju även en annan verksamhet som vi ska se till att den löper på, med andra insatser vi har när det inte är pandemi. 

Är du orolig för hur ni ska lösa det?

– Nej, jag känner mig trygg. Alla är positiva, vi vet syftet med det och vi vet att vi är på gång att hjälpa till med att få bukt med covid-19, så det känns fantastiskt att få inleda arbetet. 

Kaffet efteråt smakade gott, sa Birgit Axelsson som annars inte gjorde någon större sak av att få bli vaccinerad mot covid-19. Men glad och tacksam var hon förstås, denna historiska dag.
Kaffet efteråt smakade gott, sa Birgit Axelsson som annars inte gjorde någon större sak av att få bli vaccinerad mot covid-19. Men glad och tacksam var hon förstås, denna historiska dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!