Vaccinkrav för nyanställda gäller fortfarande

Hultsfreds kommun kräver fortfarande att nyanställda inom vård och omsorg är vaccinerade mot covid-19. "Smittan finns ju, även om den inte är samhällsfarlig", säger Ulrika Larsson, chef för bemanningsenheten.

Den som inte vaccinerat sig mot covid-19 kan inte få jobb inom vård och omsorg i Hultsfreds kommun.

Den som inte vaccinerat sig mot covid-19 kan inte få jobb inom vård och omsorg i Hultsfreds kommun.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Hultsfreds kommun2022-04-11 21:00

Mörbylånga kommun har tillfälligt tagit bort vaccinationskravet vid nyanställningar av vårdpersonal, enligt Sveriges Radio Kalmar, eftersom smittspridningen gått ner. Men i Hultsfreds kommun lever vaccinkravet vidare.

– Det är ett politiskt beslut. Jag har inte fått någon information om att vi skulle vara på väg att ändra det. Smittan finns ju, även om den inte är samhällsfarlig. Vi jobbar fortfarande nära de sköra och sjuka personer som vi vill skydda. Förutsättningarna har inte ändrats egentligen, säger Ulrika Larsson.

Hur har det fungerat att ställa krav på vaccinering vid nyanställningar?

– Det har knappt varit några diskussioner kring det alls, säger Ulrika Larsson som tror att det finns en förståelse för kravet med tanke på att man jobbar med sköra personer i vård- och omsorgsverksamheterna.

Såvitt hon vet är det fortfarande inte mer än en handfull personer som har nekats jobb på grund av vaccinkravet. Hon tror att de flesta är medvetna om vad som gäller.

– Det var någon som inte kunde på grund av sin religion. Någon som inte ville. Men det är försvinnande lite.

Covid-19 klassas inte längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom, vilket inte har inneburit lika stora förändringar inom vården som i samhället i stort.

– Vi är fortfarande väldigt noga med vår skyddutrustning och har munskydd i vårdnära arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!