Sedan en felräkning uppdagats justerades bostadsbolagets yrkande till strax under fyra procent.
"Alldeles för hög nivå", ansåg Hyresgästföreningen. Så efter flera förhandlingsomgångar gick ärendet vidare till Hyresmarknadskommittén, HMK, för en utomstående bedömning.
I Sverige finns cirka 300 allmännyttiga bostadsföretag, som tillsammans har runt 800 000 lägenheter, enligt Hyresgästföreningen.
– Förra året lyftes 14 ärenden in till HMK, så i relation till hur många bolag det är, så är det en väldigt liten andel som går vidare till medling centralt, säger Teo Strömdahl Östberg, pressekreterare hos Hyresgästföreningen.
Skulle du säga att Hultsfreds Bostäder är osedvanligt svåra att förhandla med?
– Det vill jag inte säga, utan de argumenterar för sin sak och vi har vårt perspektiv, säger Erik Malmberg, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen, region syd.
Både han och Åke Nilsson, ordförande i AB Hultsfreds Bostäder, hoppas snart få beslut om 2020 års hyreshöjning.
Vad var argumentet till att bostadsbolaget ville ha en utomstående bedömning?
– Vi ville få vårt yrkande prövat på riktigt, säger Åke Nilsson. Med hänsyn till att Helena Grybäck Svensson är ny vd var vi intresserade av att se hur det funkar. Helt enkelt dra erfarenheter av processen.
Vad tror du om utgången?
– Vi hoppas att ett centralt beslut ska ge oss möjligheten att höja hyrorna lite mer än vad förhandlingen med Hyresgästföreningen brukar ge vanligtvis.