Ett bevattningsförbud är nära: "Förslag ligger färdigt"

Det ser kritiskt ut. Nu är ett bevattningsförbud nära. "Det ligger ett färdigt förslag och väntar", säger Tony Bohlin, förbundschef på ÖSK.

Ett bevattningsförbud kommer kanske redan i veckan, eller nästa. "Däremot kan man göra en anmälan på kommunens hemsida, om man behöver tvätta exempelvis fasaden inför målning", säger förbundschef Tony Bohlin.

Ett bevattningsförbud kommer kanske redan i veckan, eller nästa. "Däremot kan man göra en anmälan på kommunens hemsida, om man behöver tvätta exempelvis fasaden inför målning", säger förbundschef Tony Bohlin.

Foto: UNT Arkiv

Hultsfreds kommun2021-06-30 08:01

Grundvattennivån sjunker snabbt nu i den här torkan. Från ett redan ansträngt läge. 

Det som försvårar situationen är att grundvattennivån aldrig kom tillbaka till en normalnivå under vintern och våren. 

– Det har varit lite lågt, så har det varit de senaste fyra-fem åren att det inte återhämtar sig, så det är allvarligt egentligen under hela året, säger Tony Bohlin.

Tjänstemännen håller noga koll på mätningarna från SGU, Sveriges geologiska undersökning. När gränsen understigs skickas ett förslag till politiken om att införa bevattningsförbud. 

Ett färdigt förslag ligger och väntar på att skickas iväg.

– Det ser kritiskt ut, ett bevattningsförbud kommer snart, kanske redan denna vecka. Eller nästa, säger Tony Bohlin.

Skälen är egentligen två – utöver att det är ont om vatten hinner inte vattenverket med att producera tillräckligt mycket vatten i förhållande till hur mycket som förbrukas.

– Vi har en anpassad tillverkning av vatten hela året, men så fyller folk upp sina pooler, vattnar gräsmattan och rabatter som man inte gör övriga året och då maxar vi vår kapacitet. Vatten är ett livsmedel, det viktigast är att folk kan dricka vattnet och laga mat i det, så får man fylla poolen sedan.

Hur stor skillnad brukar bevattningsförbudet göra?

– Vi ser alltid att uttaget av det vatten vi tillverkar sjunker när förbudet införs. Men jag har inga exakta siffror, han som har dem är på semester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!