Vem äger egentligen slakteriet?

"Vi är väldigt måna om att det blir en riktig sanering, det får inte bli ett område där det ligger kvar brända husrester"

En smäll, ett rött dammoln, och den gamla skorstenen på slakteriet lade sig elegant ner över brandresterna.

En smäll, ett rött dammoln, och den gamla skorstenen på slakteriet lade sig elegant ner över brandresterna.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2019-09-25 16:00

Kommunalrådet Lars Rosander (C) är bestämd på den punkten. Området måste städas upp, så att marken kan användas till annat.

Frågan är bara vem som har ansvaret.

– Sedan en tid tillbaka håller länsstyrelsen och lantmäteriet på att reda ut vem som är den rätte ägaren till fastigheten, säger Rosander. Vad vi vet finns det en lagfaren ägare, en annan taxerad ägare, och en tredje som sägs ska ha köpt fastigheten.

I väntan på besked från länsstyrelsen sitter dock kommunen lugnt i båten. Men sedan kommer man att ta i med hårdhandskarna för att få till en fullgod sanering av området.

– Vi kommer att avvakta utredningen, och se vad den kommer fram till, sedan får vi se om den utpekade ägaren tänker ta sitt ansvar, säger Rosander. Vi är väldigt måna om att det blir en fullgod sanering på området. Vad vi känner till finns inga direkta miljögifter på området.

– Så här marken kan användas till något bättre, fortsätter Rosander. Det var inte bra som det var innan branden, och det blir inte bättre nu. Huset har stått tomt i 20 år och har blivit ett tillhåll. Det har sprungit folk här som inte haft därinne att göra.

Vem som än äger fastigheten har redan fått lite hjälp på traven av kommunen. I den akuta fasen av räddningsarbetet har de skadade och vingliga väggarna tagits ner för att undvika rasolyckor. Till med den ståtliga skorsten togs ner strax före lunch på onsdagen. En smäll, ett rött dammoln och skorstenen lade sig elegant över brandresterna.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!