– Det kan användas till sådant som inte kräver så hög kvalité som dricksvatten, säger Jennie Karlsson, VA-ingenjör på Östra Smålands Kommunalteknikförbund i Hultsfred.
– Exempelvis till bevattning. Där vill vi slippa använda dricksvatten.
Pengarna ska användas till en förstudie om vad som kan göras och vilka metoder som passar allra bäst i Hultsfreds och Högsby kommuner, för att säkerställa att det finns vatten till bevattning, samtidigt som dricksvattnet kan användas till det som är avsett.
Så sent som i förra veckan blev det klart att ÖSK skulle få de här pengarna, så utredningen har inte hunnit igång ännu. Men det finns en rad idéer och tankar. Arbetet ligger just nu ännu i startgroparna.
– Men än så länge är inget klart, säger Jennie Karlsson, vi kommer att göra en förstudie och titta på många olika metoder att spara och ta vara på regnvattnet. Vi har ett år på oss att göra förstudien och komma igång.
– Så om några månader vet vi mera, fortsätter hon.
Efter flera torra somrar har vattenbristen blivit påtaglig på många håll, och när den här möjligheten att söka statsbidrag öppnade sig hängde ÖSK med och gjorde en ansökan om att få genomföra projektet med målet att minska behovet av att använda dricksvatten för bevattning. Samtidigt som det blir tydligt att tätorterna tar hand om dagvattnet, i stället för att bara låta det rinna vidare. Tankar som Länsstyrelsen fastnade för och beviljade bidraget till förstudien.
– De flesta projekten i länet handlar om olika tekniker att hitta läckor i vattensystemet, säger Sara Brattström på vattenhandläggare på länsstyrelsen i Kalmar. Så det här projektet stack ut lite från mängden.
Totalt har Kalmar län fått tre miljoner kronor att fördela till olika vattenbesparande projekt. Kalmar är ett av de län i landet som fått mest pengar för att hitta nya sätt att spara på dricksvatten.
Det är Havs- och Vattenmyndigheten som anslagit pengarna.
– De senaste åren har präglats av torka och vattenbrist i Kalmar län. Länets kommuner har arbetat hårt för att trygga dricksvattenförsörjningen genom vattenhushållande åtgärder. Anslaget var ett välkommet bidrag till åtgärder som planerats av kommunerna för att öka tillgången på dricksvatten, säger Sara Brattström, som nu ser fram mot resultatet av de här olika satsningarna runt om i länet.