Vill slå ihop Hultsfred och Vimmerby - igen

Lennart Beijer (V) vill ännu en gång ha svar på hur kommunalrådet Lars Rosander (C) ställer sig till en kommunsammanslagning.

Lennart Beijer dammar av sin gamla idé, att slå ihop Hultsfred och Vimmerby kommuner. En tanke som är lika aktuell nu som då, tycker han.

Lennart Beijer dammar av sin gamla idé, att slå ihop Hultsfred och Vimmerby kommuner. En tanke som är lika aktuell nu som då, tycker han.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-03-06 14:00

I en interpellation till kommunalrådet ställer Beijer frågan rakt ut. Hur ser kommunalrådet på en sammanslagning mellan Hultsfred och Vimmerby kommuner.

Att slå samman Hultsfred och Vimmerby till en och samma kommun är en gammal idé som Beijer presenterade redan för några år sedan. Och nu när den här typen av diskussioner tagit fart igen, tycker han att det kan vara dags att lyfta den igen. 

Beijer ser en rad fördelar med en kommunsammanslagning mellan Hultsfred och Vimmerby och det skulle ändå inte bli någon särskilt stor kommun. Han vill inom en snar framtid att man tar upp en försiktig diskussion om för- och nackdelar med en sammanslagning.

– Det är bra om vi kan börja innan staten kommer och pekar med hela handen, säger Lennart Beijer. Efter kommunutredningen som presenterades för några veckor sedan vet vi att staten vill se större kommuner. Staten kan inte fortsätt att betala ut pengar till kommuner som inte klarar sig själva.

– Skulle det bli en sammanslagning, blir vi i alla fall ingen stor kommun, då handlar det om 30 000 invånare, i sjunkande, säger han.

Lars Rosander är fortfarande inte särskilt förtjust i tanken på en sammanslagning och ser inga direkta vinster med det.

– Det är inte aktuellt som jag ser det, säger han. Vi får inte bättre ekonomi för att vi slår oss ihop. Dessutom innebär det svårigheter för demokratin. Däremot är jag för ett ökat samarbete, som till exempel med gemensam miljö- och byggnadsnämnd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!