Kommunen har använt sin vetorätt flera gånger tidigare, bland annat för tre år sedan när man stoppade ett omdebatterat vindkraftsprojekt vid Tönshult utanför Virserum.
Men nu undersöker SR Energy, som tidigare hette Stena Renewable, återigen möjligheten att etablera vindkraft vid Tönshult. Projektet har dock bantats något.
"Området bedöms nu maximalt kunna rymma tio vindkraftverk med en totalhöjd på maximalt 250 meter", skriver SR Energy i ett samrådsunderlag som skickats till länsstyrelsen.
Hjalmar Österberg är ordförande i föreningen Vindfrid som vill skydda och bevara det orörda landskapet i södra Hultsfreds kommun.
– Det är underligt att det går att ansöka om och om igen för samma område. Men det får man tydligen, säger han om vindkraftsplanerna i Tönshult.
– Nu får vi hoppas att politikerna klarar att hålla fast vid det de har bestämt i fullmäktige.
I nuläget har föreningen inga protestaktioner inplanerade.
– Nej, inte just nu. Vårt vanliga tillvägagångssätt är namninsamlingar, säger Hjalmar Österberg.
– Jag hoppas att politikerna inte har glömt hur många i Virserum som var emot förra gången.
Även om antalet verk har minskats menar han att en vindkraftspark i Tönshult skulle få stor påverkan på regionen.
– Först i tågordningen ligger ändå projektet söder om Mörlunda, säger Hjalmar Österberg och syftar på Fred. Olsen Renewables planer på 15 vindkraftverk i Gällingsbo.
– Det får vi titta på först. Det är många som redan är upprörda nere i Mörlunda, fortsätter han.
– Det är väldigt oroande att vindkraften gör nya anspråk på vår boendemiljö nu när det har kommit fram mer och mer forskning om hur den sprider mikroplaster och stör djurlivet och den biologiska mångfalden.
Enligt Fred. Olsen Renewables skulle kommunen kompenseras med 4,7 miljoner kronor per år och det lokala föreningslivet med 400 000 kronor årligen om vindkraftsparken blev verklighet. Det finns även ett förslag om intäktsdelning till närboende.
– Det är förhållandevis små slantar om du får din nattsömn störd eller djuren offras, säger Hjalmar Österberg som även pekar på risken för sjunkande fastighetspriser.
– Det måste till ofattbara ersättningar för fastighetsägarna.
Samtidigt konstaterar han att löftet om pengar gör det svårare för kommunen att säga nej till vindkraft.
– Men nackdelarna är så många gånger fler. Det är hur många argument emot som helst – ekonomiska, miljömässiga, hälsomässiga, djurlivet och den biologiska mångfalden.
Ytterligare ett stort vindkraftsprojekt planeras vid Ryningsnäs, där Baywa r.e. Nordic vill bygga 17 verk. Tekniska verken har pausat sitt projekt med fem verk utanför Vena.
Hjalmar Österberg ser det som viktigt att projekten även fortsättningsvis tas upp till beslut i kommunfullmäktige, och inte bara i kommunstyrelsen.
– Vårt hopp är att en majoritet av politikerna ska fortsätta att vara så kloka som de alltid har varit i Hultsfreds kommun. Det har varit si och så med många av dem, men en majoritet har alltid varit klok, vilket är fantastiskt, säger han och tillägger:
– Men det har varit nagelbitare många gånger att vi ska få ihop majoriteten, och det är risk för att det kan bli det igen.
Vimmerby Tidning har sökt SR Energy för en kommentar.