Kor går själva till robot för att mjölkas

På Svartsmörja gård satsar lantbrukarna. Ett nytt mjölkstall står klart och korna går till en robot för att bli mjölkade.

Här är det kossan Pia som just fått juvret rengjort av mjölkningsroboten.

Här är det kossan Pia som just fått juvret rengjort av mjölkningsroboten.

Foto: Kristina Westring

Hummelstad2019-02-06 10:58

Det var i februari förra året som bygget av det nya mjölkstallet på Svartsmörja gård drog i gång. Då hade lantbrukarna Pär Jönsson och hans far Ingemar Jönsson haft tankar på modernisering i flera år. Men att bygga nytt stall och investera i nya maskiner är ett stort steg och betydande åtagande. Det var när Pär Jönsson lyckades köpa två begagnade mjölkrobotar som det hela fick fart.

– När jag gick in i driften av gården 2014 sa jag att inom tio år måste vi ha ett nytt mjölkstall. Det är bättre för djuren, mer effektivt och vi som jobbar får bättre arbetsmiljö, säger han.

Fram till oktober mjölkades gårdens kor med maskiner som drogs fram med handkraft på en räls. Mjölkningen skedde två gånger per dag och vid varje ko, som stod i bås, skulle mjölkmaskinen sättas på för hand.

– Det är stor skillnad från tidigare. Det blir mer tid till förebyggande arbete med korna, att se till att de har det bra.

Den nya ladugården är ett så kallat lösdriftsstall. Korna kan röra sig fritt mellan liggbås, fodergång och mjölkrobotar. När en ko känner att det är dags att bli mjölkad går hon till en av robotarna. Där kliver hon in och får en giva mat. Roboten sätter i gång att tvätta spenarna för att sedan börja mjölka kon. Alla kor har ett halsband som roboten läser av. På en display kan man utläsa kossans namn, när hon blev mjölkad sist och hur många liter det blev. Pär Jönsson följer även hela mjölkningsprocessen från en dator där den totala mängden och mjölkens fetthalt kontinuerligt mäts. I genomsnitt mjölkar en ko på Svartsmörja cirka 31 liter per dag.

– Korna har tillgång till mjölkroboten dygnet runt och brukar vilja bli mjölkade tre gånger per dygn. Skulle det hända något får jag larm på mobilen.

Det är inte bara själva mjölkningen som är automatiserad. Längs med golvet, som har en perforerad gummibeläggning, kör en gödselrobot i maklig takt. Den pressar ner gödseln i en ränna där en annan skrapa tar vid för transport till gödselbrunnen.

– Inredningen är mjuk och böjlig, det sitter borstar vid varje bås och vi har två ryktmaskiner.

I dagsläget är det 66 kor i stallet, men det finns plats för 114 stycken.

– På grund av sommarens torka kan vi inte fylla på med kor direkt, utan vi gör en långsam uppstart.

Investeringskostnaden för det nya mjölkstallet ligger på knappt 12 miljoner kronor. Gården har beviljats att ansöka om företagsstöd från länsstyrelsen inom ramen för landsbygdsprogrammet 2014–2020 med högst 1,2 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om