Boende i Horn: "Vi flyttar om planerna blir verklighet"

"Då flyttar vi, men inte inom Kinda." Så svarar Jeanette Lundborg, en av de boende som vi har pratat med, på frågan vad de gör om vindkraftssatsningen i Hycklinge/Horn blir verklighet.

Michaela Nilsson och Gunnel Asp känner sig nonchalerade av Riddarhuset, Länsstyrelsen och politiker. "De hade ju kunnat ge oss någon form av respons", säger Gunnel Asp.

Michaela Nilsson och Gunnel Asp känner sig nonchalerade av Riddarhuset, Länsstyrelsen och politiker. "De hade ju kunnat ge oss någon form av respons", säger Gunnel Asp.

Foto: Sofia Wiman

Hycklinge2024-02-05 16:00

Vi har samlats hemma hos Jeanette och Jerker Lundborg som för tjugo år sen flyttade från Stockholm till Erstorp strax utanför Finede i Kinda. Om den planerade vindkraftparken i Hycklinge/Horn blir verklighet kommer de att ha åtta vindkraftverk i närheten. Gunnel Asp kommer att ha tre verk två kilometer från sitt fritidshus i Hycklinge, och Michaela Nilsson i Eneby Norrgård kommer att ha fyra kilometer till närmsta vindkraftverk.

undefined
Jeanette och Jerker Lundborg bor strax utanför Finede. "Platsen är ett av de få ställen där Jas-planen kan göra lågsnitt över träden" berättar Jerker. "Men ljudet från planen stör oss inte", tillägger Jeanette.

– Politikerna och tjänstemännen lyssnar inte på oss som bor här. Ett nej var ett nej 2018 som var ett valår, men nu har politikerna plötsligt vänt kappan efter vinden. Det skrämmer mig, säger Michaela Nilsson.

I Horn och Blomsfors finns två befintliga turbiner för vattenkraft. Michaela Nilsson menar att det hade varit bättre att uppdatera dem.

– Då behöver vi inte exploatera naturen lika mycket, men kan ändå lösa energifrågan utan vindkraft. Vi kan inte hålla på att exploatera så här. Vi måste ta ett eller två steg tillbaka och tänka efter. Politikerna har inget konsekvenstänk, säger hon.

undefined
Michaela Nilsson tycker att det hade varit bättre att uppdatera de vattenkraftsturbiner som finns runt om i Sverige.

Sällskapet känner sig också nonchalerat av Riddarhuset, Länsstyrelsen och politikerna. 

– Vi har skickat in närmare 350 namnunderskrifter, men inte fått något respons alls, säger Michaela Nilsson.

undefined
Michaela Nilsson visar upp protestlistan mot de planerade vindkraftverken i Horn. "Den innehåller nära 350 underskrifter", berättar hon.

– De hade ju i alla fall kunna svara med ett "Vi har tagit emot din åsikt", lägger Gunnel Asp till.

1976 förvärvade Gunnel Asp och hennes make en fastighet i Hycklinge, inte så långt från gränsen till Småland. Gunnels make är barnfödd i Hycklinge, och det är betydelsefullt för dem båda att ha ett fritidsboende i en vacker och fridfull miljö. Hon och hennes make har också sammanställt en lista över fåglar de observerat i området. 

– Vi har lagt både tid och pengar på att rusta upp fastigheten och hade sett fram emot att få spendera mer tid där som pensionärer, säger Gunnel Asp som nu är "bestört" över att Fred Olsen återigen har planer på en vindkraftpark.

undefined
Gunnel Asp är "bedrövad" över att Fred Olsen återupptagit planerna på vindkraft i Hycklinge/Horn. "Jag och min make såg fram emot ett stilla pensionärsliv i vårt fritidsboende i Hycklinge", säger hon.

– Vad kommer att hända med skogen, vad gäller flora och fauna och rekreation? Vi talar om en gammal kulturbygd, säger hon.

Tror ni att folk i Hycklinge är rädda för att uttrycka en annan åsikt?

– Det är bara några få här som är för vindkraften. I Horn och Hycklinge står vi upp för varandra, säger Michaela Nilsson.

– Folk är väldigt öppna och ärliga här. De som är för, de står ju för det, lägger Jeanette Lundborg till. 

undefined
Gunnel Asp, Jerker och Jeanette Lundborg samtalar om de planerade vindkraftverken. De känner sig alla överkörda.

Skulle ni tänka annorlunda om vindkraftverken hade genererat pengar till bygden?

– Det hade inte spelat någon som helst roll, säger Jerker Lundborg.

undefined
Michaela Nilsson och Gunnel Asp känner sig nonchalerade av Riddarhuset, Länsstyrelsen och politiker. "De hade ju kunnat ge oss någon form av respons", säger Gunnel Asp.

Vad gör ni om vindkraftparken blir verklighet?

– Då flyttar vi, men inte inom Kinda, säger Jeanette Lundborg.

undefined
Jerker och Jeanette Lundborg utanför sitt hus som kan komma att bli omringat av vindkraftverk.

– Fast det är väl ingen som vill köpa huset då. Det kommer ju aldrig att bli mörkt här, det kommer att vara disko dygnet runt, tillägger Jerker Lundborg.

Tror ni att planerna blir verklighet?

– Tyvärr blir det nog det. Vi tror inte att politikerna bryr sig om oss. Vi är bara en liten fläck på kartan, säger Jeanette Lundborg.

– Vi känner oss helt överkörda, säger Gunnel Asp. 

undefined
Jeanette Lundborg och hennes make Jerker tänker flytta om planerna på vindkraft i Hycklinge/horn blir verklighet. Michaela Nilsson anser att Kindas politiker saknar konsekventänk.

Axel Lagerfelt är domändirektör på Riddarhuset och ansvarig för O.G. Paulis donationsfond. I en tidigare intervju uppgav han att Riddarhuset skulle fatta beslut om vindkraftparken den 30 januari. Nu är hans besked att Riddarhuset fortsätter att ta emot synpunkter och att de kommer att mejla alla dem som har kontaktat Riddarhuset via mejl. 

undefined
Riddarhuset fortsätter med ärendet om vindkraftparken i Hycklinge/Horn och kommer att höra av sig till alla som har kontaktat dem via mejl.

– I övrigt gäller det som jag tidigare har sagt, men vi fortsätter med ärendet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!