Deras julbord består av endast vegetariska alternativ

Julbord utan julskinka? Och köttbullar? Och prinskorv? För Susanne Wallhagen och sonen Simon Sundeborn är det inget ovanligt fenomen. Deras julbord är nämligen uteslutande vegetariska.

Simon Sundeborn har varit vegetarian sedan födseln, på grund av sin mamma Susanne Wallhagens likasinnade kost. Nu håller de på att förbereda sitt vegetariska julbord.

Simon Sundeborn har varit vegetarian sedan födseln, på grund av sin mamma Susanne Wallhagens likasinnade kost. Nu håller de på att förbereda sitt vegetariska julbord.

Foto: Agnes Ganestål

Hycklinge2021-12-21 19:01

I Susanne Wallhagens rymliga kök är julstöket i full gång. Köksbänken håller på att fyllas av redan förberedd mat till julbordet – alla alternativ vegetariska.

Simon Sundeborn ställer in småformar med potatisgratäng i ugnen. Stämningen är lättsam och det skämtas hejvilt.

– Vet du hur man vet att en person är vegan? De kommer att säga det till dig.

Det är 36-årige Simon som drar skämtet. Han har själv varit vegetarian sedan födseln.

undefined
Susanne lagade mycket veganskt hemma när barnen växte upp, minns Simon. "Hon gjorde pannkakor utan ägg när vi var små. Man kunde hålla dem i ena kanten så stod de rakt ut", skrattar han.

– Simon fick aldrig chansen till något annat än vegetarisk kost. Man gör det som man tror är bäst för sina barn och det här, vegetarisk kost, trodde jag var bäst för mina. Jag blev själv vegetarian redan som 20-åring, berättar mamma Susanne.

Varför?

– För att protestera lite mot föräldrarnas mat, skrattar hon, fortsätter sedan:

– Men jag hade även några kompisar som lagade vegetariskt och jag fastnade för det. På den tiden pratade man inte så mycket om miljöpåverkan, utan vegetarisk kost handlade mer om hälsa och att må bra.

undefined
"Jag lagar nästan bara veganskt själv och jag beställer gärna veganskt på restaurang, men åker jag hem till släktingar kräver jag inte att de ska laga veganskt utan 'bara' vegetariskt", berättar Susanne.

Susanne dukar fram glas, en kanna vatten och tallrikar på köksbordet medan Simon steker på de vegetariska "köttbullarna" – som ser ut precis som vanliga. Till årets julfirande har familjen tre alternativ, i form av mandelbullar och två sorters bullar gjorda på sojafärs, efter två olika recept.

Hur har det varit för dig då, Simon? Har du alltid varit positivt inställd till vegetarisk kost?

– Jag vet ju inget annat. Mamma har tagit ett aktivt val att bli vegetarian, jag har inte tagit något val alls. Egentligen är det ganska konstigt att jag inte ens vet vad kött smakar.

undefined
Vegetarisk kost har blivit vanligare på senare år. "När jag gick i skolan fick jag en låda med vegetarisk mat som det stod 'Simon' på. I dag kan alla välja vegetarisk mat", säger Simon.

Men att vara vegetarian är han nöjd med. Dock berättar Simon att han, trots sin vegetariska kosthållning, inte har några problem med att hantera kött.

– Det är väldigt kul att laga mat, sedan äter jag bara inte allt jag lagar. Jag ser det som en allergi, typ. Med tiden har jag lärt mig ungefär hur mycket salt och peppar jag ska ha när jag steker kött, men jag får ju ha någon som kan provsmaka om jag gör en sås på köttsky, till exempel.

Köksbänken fylls med ännu fler formar, skålar och burkar. Det doftar julmat i hela köket – trots att ingen julskinka eller prinskorv finns där.

– Vegetarisk mat behöver inte vara krångligt, nyttigt eller tråkigt. Chips och öl är ju också vegetariskt, fastslår Simon med ett skratt, samtidigt som han förser sig själv med en tallrik julmat.

undefined
Hembakat surdegsbröd med "ost" gjord på cashewnötter, "sill" gjord på tofu, janssons frestelse utan ansjovis, brysselkål i saffranssås, "köttbullar" på mandel eller vegetarisk färs, senapsgratinerad blomkål... Det finns mängder av vegetariska alternativ till julbordet.
"Det är otroligt mycket lättare att vara vegetarian eller vegan i dag, än vad det var för 40 år sedan", säger Susanne.
"Det är otroligt mycket lättare att vara vegetarian eller vegan i dag, än vad det var för 40 år sedan", säger Susanne.
Vegetariska julbords-tips

• Brysselkål. I år ligger den i en gyllene gul saffranssås 

• "Köttbullar". De kan vara gjorda på vegetarisk färs eller mandlar/nötter.

• Gratäng. Det går att ha i alger eller kapris för sälta

• Rödkål i någon form. I år är den stekt i apelsin och toppad med valnötter 

• Grönkålspaj

• Något som liknar skinka. I år i form av en senapsgratinerad blomkål

• Något som liknar sill, till exempel inlagd aubergine, svamp eller tofu

• Hembakat bröd

Tipsen kommer från Susanne och Simon

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!