Den 13 och 14 december höll Fred. Olsen Renewables samråd med närboende och allmänhet kring vindpark Hycklinge. Samråd är något som de är skyldiga att hålla enligt 6 kap. miljöbalken då det ger närboende och andra intressenter möjlighet att tidigt komma med upplysningar och synpunkter i den fortsatta processen.
– Vi har dels bjudit in närboende inom tre kilometer via brev, dels annonserat att vi ska vara på plats dessa två dagar, från klockan 15 till klockan 20. Tanken med drop-in var att folk skulle kunna komma i omgångar så att vi skulle kunna prata med dem. Med sådana här samrådsutställningar passar det inte att det kommer mycket människor vid samma tidpunkt. Samrådet ska vara en öppen process, oavsett vilken inställning man har till vindkraft i allmänhet eller till denna etablering i synnerhet, säger Mattias Åkerstedt, projektledare på Fred. Olsen Renewables.
Efter att ha sett uppmaningar på bland annat Facebook om att vindkraftmotståndare skulle gå "man ur huse" den 14 december hade Fred. Olsen Renewables anlitat en väktare från Securitas.
– Väktaren var där för att hålla koll på inflödet och se till allas säkerhet. Vi kan inte ha hur många personer som helst i utställningslokalen, säger Mattias Åkerstedt.
Men stämningen blev allt annat än lugn. Cirka 15 minuter efter klockan 18 den 14 december bröts dörren upp och väktaren forcerades av en person som högljutt uppmanade övriga att följa med in, enligt Mattias Åkerstedt.
– Vi hade plats för 70 personer inne i lokalen samtidigt, men efter inbrytningen var det många fler. Personen sa "nu tränger vi oss in i lokalen". Några var också aggressiva, både fysiskt och verbalt. Det var en otrevlig situation. En person från Fred. Olsen Renewables blev knuffad ner för en trappa, en annan person från bolaget blev hårt ansatt med ord som ”Ska vi ut och slåss?”.
Fred Olsens sätt att genomföra samrådsdagarna på underkändes av delar av besökarna, och polis tillkallades. Angelica Forsberg är presstalesperson på polisen. Hon berättar följande om kvällen:
– Väktare var på plats och tyckte att det blev lite stökigt och att väldigt mycket folk anslutit och att man inte riktigt haft kontroll över situationen, och då har man larmat oss. Vi åkte dit för att hindra en eskalerande störning och det var ganska mycket folk. När vi kom dit var det lugnt, för det blir det ju ofta när vi kommer. Det förblev lugnt, men vi valde att stanna kvar för att behålla lugnet. Vi jobbade med synlighet och trygghet.
Mattias Åkerstedt igen:
– Det handlar om att det är några personer som vill lägga beslag på samtalet, vara de som hörs. Det tycker inte vi är ett demokratiskt sätt att arbeta på. Vi vet ju att det finns folk som är positivt inställda till det här också. Men inställningen är inte det viktigaste här, utan att man attackerar en demokratisk process. Vi upplever att det finns folk nu som är rädda för att uttrycka en annan åsikt och det tycker vi är beklagligt, säger han och tillägger:
– Vi hade en och en halv väldigt bra dagar där vi kunde prata med människor och ha en dialog. Men det här handlar om att inte låta människor bilda sig en egen uppfattning. Vi tycker inte att detta är acceptabelt, och vi kommer att polisanmäla händelsen, avslutar Mattias Åkerstedt.
Fred Olsen har också skrivit en sammanställning av vad som hände den 14 december. Den finns att läsa på deras hemsida.
Kindapolitikern Pierre Ländell (LPo) har haft fullt upp hela dagen, telefonen har ringt nästan oavbrutet. Han var på plats på mötet.
– Alla vill ju prata om det som hände i Hycklinge i torsdags. Allt det här har blivit uppblåst från Fred Olsens sida. Jag tror att det är taktik för att slippa hålla ett samrådsmöte till, säger Pierre Ländell.
Han ger sin egen syn på torsdagskvällen.
– Det var en kall kväll med minusgrader och det kom 200-250 personer som stod ute. Fred Olsen sa att de inte kunde släppa in mer än 30-35 personer samtidigt. När jag kom var det 30-35 personer därinne, men de kom aldrig ut. När det hade gått 45 minuter började de som stod utanför att frysa. Då kom en person inifrån och påtalade högt och tydligt att bilderna därinne var felaktiga och då började folk tränga sig in. Men innanför dörrarna var det rätt så lugnt. "Har var det varmt" tänkte man. Inte en enda gång var det nån hotfull stämning. Men folk var besvikna att det inte var fler politiker på plats.
Gerre Versteegh som snart ska flytta till Horn var också på plats under mötet.
– Det borde ha varit fler politiker där, och representanter från Riddarhuset. Många är besvikna på den här nya politiska hållningen, säger Gerre Versteegh.
– Fred Olsen hade ingen bra plan på hur det här mötet skulle genomföras, säger Pierre Ländell.
Polisen kallades alltså till platsen under kvällen. Varken Pierre Ländell eller Gerre Versteegh tycker att det var nödvändigt.
– Fred Olsen försöker måla upp en bild som inte stämmer. Det var aldrig någon hotfull stämning, säger Pierre Ländell.
– Det är översitteri och härskartekniker, säger Gerre Versteegh.
Fred Olsen kommer alltså att polisanmäla händelsen. Vad har du för kommentar till det?
– Jag vet inte riktigt vad det är de ska polisanmäla, men det blir spännande att se, säger Pierre Ländell.