Premiär i Fagerhults kulturlada: "En rejäl investering"

Ladugården renoverades och en satsning genomfördes för kulturen. Nu arrangerar Bodil "Bulle" Davidsson och Rolf Holmqvist sin första konstutställningen i Fagerhults by utanför Hycklinge.

Bodil Davidsson arrangerar sin första utställning i Fagerhults by utanför Hycklinge. Gamlebykonstnären Lore Nynnell är den som fyller den med konst.

Bodil Davidsson arrangerar sin första utställning i Fagerhults by utanför Hycklinge. Gamlebykonstnären Lore Nynnell är den som fyller den med konst.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Hycklinge2020-07-26 12:00

Det var för nästan exakt ett år sedan som vi besökte gården, mitt i skogslandskapet, i närheten av den småländska gränsen. Då hade ägarna, efter över 15 år på gården, inlett ett nytt projekt. Fårhuset förvandlades till en "kulturlada" och en operaföreställning gick av stapeln. Under sommaren 2020 skulle eventen bli fler - men en pandemi kom i vägen.

– Vi hade absolut förhoppningen att kunna göra mer men det här konstutställningen stod högt på önskelistan. Lokalen är rymlig och det går att kontrollera hur många besökare som är här, berättar Bodil Davidsson och fortsätter:

– Tittar man på uthyrningsverksamheten som vi har på gården är trycket från svenskar större än någonsin så jag tror och hoppas att pandemin ändå gör att fler hittar ut hit.

Hur mycket har er kultursatsning kostat?

– Det vill jag inte säga, det har såklart varit en rejäl investering, men vi gör det inte för att det ska vara inkomstbringande. Det är ett intresse och har man ett sånt här ställe vill man kunna dela med sig av det, förklarar Davidsson.

undefined
Lore Nynnell kombinerar sina skulpturer med den bortgångna konstnären Ove Megins, tillika hennes tidigare livspartners, målningar. "Ärofyllt att få ställa ut", konstaterar hon.

I utställningen, som finns tillgänglig mellan den 25 juli och 16 augusti, är det Gamlebykonstnären Lore Nynnell som visar upp sina skulpturer. Dessa kombinerar hon med målningar gjorda av bortgångna Ove Megin - hennes tidigare livskamrat.

– Han ägde den här gården i slutet av 1980-talet och drev den som en kursgård. Det känns jätteroligt att vara tillbaka, avslutar hon.

undefined
Lore Nynnell skapar sina konstverk utifrån olika typer av sten. "Visuella människor lägger märke till tavlorna. De mer fysiska fokuserar på mina skulpturer", säger hon.
Karta: Fagerhults by, Hycklinge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!