Intelligent X-vagant

Hyundai har på rekordtid blivit ett bilmärke att räkna med. Koreanerna har gett flera av de stora märkena huvudvärk och nu fortsätter segertåget. Hyundai ix20 är nämligen en smart familjebil som innehåller de tre huvudingredienserna för att skapa succé: bra kvalitet, femårig garanti och attraktivt pris. Men tro inte att skapelsen är fyrhjulsdriven bara för att den heter "ix". Nej, bokstavskombinationen ska istället utläsas "intelligent extravagant". Självförtroendet är det inget fel på!

Foto:

Hyundai2010-12-11 05:05


Hyundai och Kias syskonrelation är välkänd, men bakom fasaden pågår en intern maktkamp om bilmodeller, garantier och priser. Dagens testbil gör knappast relationen bättre eftersom ix20 är en flärdfullare Venga - båda tillverkas exempelvis på samma band i Tjeckien och det är egentligen bara kosmetiskt de skiljer sig åt.

Praktisk laståsna
MPV (Multi Purpose Vehicle) som fabrikanterna kallar sina lådliknande skapelser har varit familjernas favoritbil under många år. Nu kommer en till, men som inte är lika "lådlik" utan har fått ett mer slankare och mjukare utseende - trots att Hyundai ix20 bara är 410 centimeter. Ändå är receptet detsamma och utvecklingsfolket har lyckats kombinera en rymlig sedan med en lastslukande kombi. Inredningen är verkligen luftig och ljus i testbilen, mycket tack vare det gigantiska panoramasoltaket som dock är extratillbehör. Man sitter bra i framsätena och det finns inte mycket att klaga på i baksätet heller. Den bakre sätesraden är uppdelad i två sektioner och stolarna kan flyttas tretton centimeter i längsled eller fällas helt för att få en plan lastyta. Tack vare den vertikala aktern så ryms 440 liter bagage, men fälls baksätet så får man plats med hela 1 486.

Valet är ditt
Motorpaletten består av bensinare på 90 respektive 125 hästkrafter samt en turbodiesel som även den är på 90 kusar. Vi provkörde den sistnämnda maskinen och det är en trevlig liten rackare som accelererar till hundra på 14,5 sekunder och toppar 167. Men det bästa av allt är förbrukningen som ligger på snåla 0,45 liter milen samtidigt som koldioxidutsläppet enbart är 119 gram. Tack, säger ägarna som slipper betala fordonskatt under fem år! På de stundtals krokiga vägarna längs Kroatiens kust uppskattar vi den halvmjuka fjädringen som ändå känns fast och lagom spänstig.
Hyundai avslutar sin presentation med två riktiga skrällar - ix20 har nämligen fem års nybilsgaranti utan milbegränsning. Dessutom börjar grundpriset på 147 900 kronor vilket inkluderar exempelvis luftkonditionering, ljudanläggning, sex krockkuddar och antisladdsystem. Jämfört med syskonet Kia Venga så är det som att välja mellan Coop eller ICA, Aftonbladet eller Expressen. Det handlar bara om tycke och smak!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!