I Eksjö har vi plats för fler!

Sverigedemokrater runt om i landet påstår att Sverige är fullt. Bilder på bistra SD-företrädare med budskapet ”Sverige är fullt” sprids i sociala medier.

Sverige är inte alls fullt. I själva verket har vi behov av att fler människor kommer till vårt land, menar skribenterna.

Sverige är inte alls fullt. I själva verket har vi behov av att fler människor kommer till vårt land, menar skribenterna.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2020-03-13 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Syftet är såklart att öka på ”vi-och-dem” känslan och flytta fokus från sin ifrågasatta politik i SD-styrda kommuner och viktiga samhällsfrågor. 

Men Sverige är inte fullt. I själva verket har vi behov av att fler människor kommer till vårt land. Självklart finns det problem, det vore ju dumt att påstå att allt är perfekt. Men problem är till för att lösas och problemlösning pågår, område för område skärps och stärks. Att skylla problem på en grupp människor blir så fel eftersom det finns en mängd orsaker som bidragit till hur vi uppfattar samhället idag. Vi ska vara tacksamma för den invandring vi haft i vårt land, utan den hade vi inte varit ett så stabilt samhälle som vi faktiskt är.

Men hur är det i Eksjö då? Här är ju ont om bostäder, här börjar väl ändå bli fullt? Men nej, de senaste åren har politiken gemensamt tagit fram en ny vision och ett nytt övergripande kommunprogram. Vi tror på framtid och utveckling. Vi vill växa, få hit fler företagare och fler invånare, vi stimulerar nybyggnad och arbetar med översiktsplaner och detaljplaner. Vi vill få in mer skatteintäkter, utveckla välfärden och locka fler i arbetsför ålder. Vi satsar på en hållbar framtid som kan kopplas till Agenda 2030.

Därför beslutade fullmäktige i juni 2017, att en ny vision skulle tas fram för Eksjö kommun. Det tillsattes styrgrupp och referensgrupp där alla kommunfullmäktiges partier var representerade. Ovan nämnda arbetade aktivt tillsammans och beslut om den nya visionen togs enigt i fullmäktige i mars 2018.

I Visionen står följande: ”Alla är vi Eksjö kommun” utgör andemeningen i Eksjö kommuns vision. Med Eksjö kommun menas hela det geografiska område som kommunen omfattar, från öster till väster, stad och landsbygd.” ”Eksjö kommun är en kommun där alla är välkomna. En trygg och levande kommun som vi gemensamt arbetar för att på ett hållbart sätt bevara och utveckla. En aktiv kommun där allt känns nära. En närhet som ger mer tid för meningsfull fri tid.”

Sedan tog vi fram ett kommunprogram, på samma vis som Visionen. Det är på 12 sidor, men kort kan vi säga att programmet har fyra effektmål, varav ett är Attraktivitet.  

Där står: ”Eksjö kommun ska arbeta för att fler ska bosätta sig i kommunen. En kontinuerlig och balanserad positiv befolkningsutveckling ger en bra grund att offentlig och kommersiell service av god kvalitet kan finansieras och bibehållas. Det är av stor vikt att de som väljer att bosätta sig och leva i Eksjö kommun ska vilja stanna. Samtidigt är det lika betydelsefullt att de som flyttar från kommunen för vidare studier ska vilja komma tillbaka för att etablera sig.” Programmet antogs av kommunfullmäktige i oktober 2019, med bifallsyrkanden från C, S, V, KD, M och SD.
 
Sverige är inte fullt – i Eksjö kommun är vi eniga i att här har vi plats! 

Sebastian Hörlin (S)
Oppositionsråd, Eksjö kommun
Diana Laitinen Carlsson (S)
Vice ordförande, Eksjö-Tranås S-kvinnor
Kjell Axell (S)
Ordförande, Socialdemokraterna Eksjö kommun

I Eksjö kommun finns plats för fler, menar skribenterna.
I Eksjö kommun finns plats för fler, menar skribenterna.