Arbete med kyrkbod prisas

De senaste årens restaureringsarbeten med Tiondeboden i Ingatorp prisas och stiftet får årets byggnadsvårdspris i Eksjö kommun.

Arbetet med Ingatorpsboden prisas.

Arbetet med Ingatorpsboden prisas.

Foto: Ivonne Svahn

Ingatorp2018-05-09 16:05

Tre kommunala hederspris delas ut i samband med nationaldagen i Eksjö. Byggnadsvårdspriset, kulturpriset och miljöpriset.

Beslutet om vilka som får priset har nu beslutats av kommunstyrelsen.

Ett av de prisen uppmärksammar den varsamma restaurering som gjorts av Tiondeboden i Ingatorp som tros vara landets äldsta profana byggnad.

Motiveringen lyder: ”Linköpings stift vid Svenska kyrkan har genom ett omfattande och ambitiöst arbete varsamt restaurerat Tiondeboden i Ingatorp. Projektet har även lämnat ringar på vattnet. I samband med det mångåriga projektet har forskning och utbildningar anordnats. Denna vilja att bevara ett kulturarv och sprida kunskaper är beundransvärt och ska uppmärksammas. De genomförda åtgärderna säkerställer därutöver byggnadens existens för våra framtida generationer”.

Kulturvårdspris: Kulturpriset tilldelas teaterföreningen Teatertolvan ”för sitt mångåriga engagemang och hängivna arbete att befrämja Eksjö kulturliv genom att erbjuda en kreativ och skapande kulturmiljö, för såväl unga som gamla inom sång, dans och musik”.

Det tredje priset, miljövårdspriset tilldelas Erikshjälpen som nu återfinns vid Aborreviken.

Motiveringen lyder: "Årets pristagare har genom etablering i Eksjö skapat en plattform för återanvändning av varor som bidrar till en miljömässigt hållbar utveckling. Konceptet innefattar såväl en stark social- och ekonomisk dimension där skänkta varor genererar medel till sociala och humanitära insatser".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!