"Har varit enormt mycket jobb"

På onsdagen inledde Regnbågsdalen Café & Guesthouse sin säsong. I år är andra året verksamheten driver Valbackens toppstuga.

Karina Ekblad förbereder kommande meny.

Karina Ekblad förbereder kommande meny.

Foto: privat

Ingatorp2019-04-04 10:30

Mötesplatser är av stor betydelse men på många mindre orter har de naturliga knytpunkterna sållats ut allt mer. I Ingatorp har Regnbågsdalen bromsat den utvecklingen och blivit en självklar verksamhet på orten.

Efter att ha haft säsongsstängt över en del av vintern var serveringsdisken åter igen välfylld på onsdagsförmiddagen.

Vad har ni gjort den perioden ni haft helt stängt?

– Vi har bara ägnat oss åt att att umgås med släkt, vänner och barn i Stockholm, beskriver Gunnel och Karina Ekblad, hur de själva laddat batterierna den senaste en och en halv månaden.

Det var i Stockholm som de själva (Gunnel är ursprungligen från Kalmar) hade sin vardag tills för fem år sedan. Men någonstans kände de att de ville ha något mer, något annat och att de ville satsa på ett projekt tillsammans. De började söka hus men hittade inget riktigt "rätt". På en semesterresa till Danmark gjorde de en avstickare till Ingatorp till ännu ett hus – och där stod det som de sökt – det gamla charkuteriet som behövde omvårdande händer.

2014 gick flytten till Ingatorp. Lokalerna gjordes om till café/restaurang, pub och ett guesthouse med nio bäddar. I utrymmet som idag inrymmer en pub fanns inledningvis ett litet minilivs.

Makarna har funnit sig väl tillrätta i Ingatorp och har fått gehör för sin verksamhet som de utvecklat hela tiden.

– Det har varit otroligt roligt att bygga upp den här verksamheten. Det har varit enormt mycket jobb men det har samtidigt varit energigivande och vi har fått lära oss mycket, säger de.

Ortsbon Lennart Nilsson kliver in genom dörren bara för att säga hej och ger berömmande ord:

– Det är väldigt tufft att komma som storstadsbor men de har smält in i samhället, ökat sin verksamhet och har tagit över Valbacken, säger han.

Redan första året blev de utsedda till Årets Ingatorpare. Webbplatsen Årets turistmål har prisat dem i kategorin Bed and breakfast och 2018 fick de ta emot Eksjös turismpris.

– Det som är viktigt i sådana här sammanhang är att man måste vara lyhörd, säger Gunnel Ekblad om verksamhetens utvecklande.

Att vara ledig under högsäsong finns inte på kartan.

– Då måste man jobba järnet, för det kommer alltid en lågsäsong.

Förra året tog de även över serveringen på Valbackens toppstuga.

– Vi öppnar 15 juni och det blir en ren sommarlovsverksamhet, säger de.

Ibland lockas med musikunderhållning. I mitten av juni återkommer exempelvis Kent Lindén, känd från Lars-Kristerz, till Ingatorp för att rocka loss på både Regnbågsdalen och på Valbacken.

I Ingatorp fann makarna Ekblad sitt gemensamma drömprojekt.
I Ingatorp fann makarna Ekblad sitt gemensamma drömprojekt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!