"Innan var jag nog en spelevink"

Hur är det att jobba i krig i fredens tjänst? Håkan Friman åkte som ung militär som FN-soldat till kriget i forna Jugoslavien. Upplevelserna fick honom att vilja hjälpa till att motverka krigets fasor. Sedan dess har det blivit två tjänstgöringsperioder utomlands, senast i Centralafrikanska Republiken.

Håkan Friman Berättade om utlandstjänstgöring inom det militära.

Håkan Friman Berättade om utlandstjänstgöring inom det militära.

Foto: Lennart Larsson

Ingatorp2018-10-05 08:00

Håkan Friman höll nyligen en föreläsning i Ingatorps församlingshem där han berätttade om olika utlandstjänstgöringar som han haft under sin tid som militär på Eksjö regemente.

Han berättade hur det är att arbeta i en internationell miljö och hur Sverige hjälper till i länder, som i jämförelse har det mindre bra ställt.

Håkans första utlandstjänst var 1995 i Bosnien i forna Jugoslavien mitt under rådande krig.

Som FN-soldat hjälpte han till i arbetet att minimera kriget och undvika fler krigsförbrytelser och folkmord.

– Det var min största upplevelse hittills. Dels för det var den första utlandstjänstgöringen och dels för jag var ung. Jag brukar säga att jag blev vuxen då. I Bosnien förstod jag hur världen kunde vara. Det blev en signal att det här vill jag inte ska hända. Innan dess var jag nog lite av en spelevink, säger han.

Hans andra insats utomlands var underställd NATO i fredstid.

Då var uppgiften i stället att säkra freden i Kosovo och "snappa upp" de eventuella oroligheter som kunde uppstå och störa tryggheten.

Håkan Frimans senaste och tredje utlandstjänst inleddes förra vintern och avslutades i juli i år. Under ett halvår har han varit i Centralafrikanska republiken under den pågående konflikt som råder i landet.

Europeiska Unionen gör här en insats för att skapa fred och trygghet. Det innebär bland annat att bygga upp en fungerande polis, militär och gränskontrollverksamhet.

Han berättade bland annat att de skulle träna armén. Men det var inte det lättaste då de var förlagda i huvudstaden Bangui och inte ens där var det säkert i alla sektioner.

Arbetet i Centralafrikanska Republiken ser han som den största utmaningen av de tre.

– Att komma till ett land som aldrig upplevt demokrati och trygghet, det är en stor utmaning. Sedan 2015-2016 har det varit väldigt oroligt i landet och det är en av FN:s största insatser, påpekar han.

Nu har det varit val och man försöker bygga upp ett bättre samhälle men det går trögt.

Under föreläsningskvällen förekom även sång av Amanda Friman som ackompanjerades av Inge Danielsson.

Pengar för bland annat kaffeservering och lotterier tillföll insamlingen Världens Barn. Kvällen inbringade 4 300 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om