Kaféet vann ännu ett fint pris

De har blivit ”Årets Ingatorpare”, utsetts till ”Årets Turistmål” i kategorin Bed and Breakfast i Sverige – nu har Gunnel och Karina Ekblad, Regnbågsdalens Café & Guesthouse fått utmärkelsen ”Årets Turistföretag” i Eksjö kommun. ”Ett bevis på att vi faktiskt gör något bra och inte bara är två lallande tjejer från Stockholm som kommit till Ingatorp för att driva café”.

Gunnel och Karina Ekblad på Regnbågsdalen Café som fick Turistpriset på Näringslivsfesten.

Gunnel och Karina Ekblad på Regnbågsdalen Café som fick Turistpriset på Näringslivsfesten.

Foto: Magnus Strömsten

Ingatorp2018-10-26 21:30

På Näringslivsfesten i Eksjö i torsdags kväll utsågs Regnbågsdalens Café & Guesthouse till ”Årets Turistföretag” – en överraskning som ger ytterligare råg i ryggen på Gunnel och Karina Ekblad.

– Det är ju helt fantastiskt, det tar lite tid att ta in det här. Det är jättestort för oss att få det här priset, säger Gunnel Ekblad.

Paret, som för tre år sedan flyttade från hektiskt liv i Stockholm till drömhuset de hittat på nätet för att få en ”lite lugnare” tillvaro, har börjat vänja sig vid att få bekräftelse på att de gör något folk gillar. Allt fler har upptäckt den avspända atmosfären på Regnbågsdalens Café & Guesthouse.

– Vi blir uppmärksammade och när vi blev Årets Turistmål i fjol var det nästan ännu mer otippat än det här, men just utmärkelsen vi nu får av företagare och kommunen i Eksjö känns alldeles speciell. Det är människor som vet precis vad vi dealar med, vi känner oss respekterade som företagare och vi har fått ett betyg på att vi gör det här bra.

Att som samkönat par lämna Stockholm och flytta till ett litet samhälle i Småland var ett beslut de vred och vände på.

– I Stockholm lever man i sin bubbla och det är klart vi var medvetna om att vi kunde mötas av fördomar. Samtidigt har vi aldrig stuckit under stol med vilka vi är. Vi skriver ingen på näsan. Och det har ju gått väldigt bra.

Gunnel och Karina Ekblad hade kommit till en punkt i livet när framtiden knackade på.

– Jag är 15 år äldre och jag skulle vara 80 när Karina går i pension. Vi ville göra något tillsammans innan jag tar fram rullatorn och vi föll för det här husets charm. Att det varit ute till försäljning i två år och ingen annan sett det vi såg är bara tur.

Tankarna på café och uthyrning i det som en gång varit charkuteributiken i Ingatorp växte snart till mer. De tog dessutom över närbutiken i Ingatorp, men nu har de byggt om den till pub.

– Det fungerar bättre, även om det inte är helt enkelt. Ibland är det tre personer, ibland fullt.

Inom företaget ryms idag boende, mat, pub, olika evenemang och dessutom driver paret Toppstugan i Valbacken under sommartid. I år var första året de kunde unna sig en batteriladdande ledighet några månader under vintern. Resten av året är intensivt.

– Vi förstod från början att 450 Ingatorpsbor inte är underlag för att vi ska gå runt, 90 procent av våra gäster kommer utifrån och många åker långt för att äta hos oss. Men samtidigt vill vi ge tillbaka till Ingatorp, se till att det händer roliga saker. Inte minst under lågsäsong, som vi ju är mitt inne i nu.

Men hur gick det med det där att få det ”lite lugnare”?

– Sådär, men vi får så mycket energi tillbaka och har upptäckt att det funkar väldigt bra att arbeta ihop. Det vet man ju inte förrän man provat, men vi kompletterar varandra.

Regnbågsdalens Café i Ingatorp.
Regnbågsdalens Café i Ingatorp.
Motiveringen till "Årets Turistföretag" i Eksjö kommun

"Företaget har med framåtanda och målmedvetenhet skapat förutsättningar för ett året runt-baserat stabilt turistföretag med boende, aktiviteter, mat och caféupplevelse. Företaget har hela tiden siktet inställt på vidareutveckling. Allt levereras med en hög kvalitetsnivå. Regnbågsdalens Café & Guesthouse arbetar på ett professionellt sätt med marknadsföring och utnyttjar de sociala medierna effektivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!