Nya ägarna har stora planer: "Ett grandiost projekt"

Nya ägarna till två av torghusen i Ingatorp har storslagna planer. En omfattande och omsorgsfull renovering är tänkt att gå hand i hand med Eksjö kommuns satsning på torget.

Helt nyligen blev fastighetsaffären klar, två av de gamla husen vid torget i Ingatorp ägs nu av Ingvar von Malmborg och Sture Enocson, som har storslagna planer för fastigheterna och torget.

Helt nyligen blev fastighetsaffären klar, två av de gamla husen vid torget i Ingatorp ägs nu av Ingvar von Malmborg och Sture Enocson, som har storslagna planer för fastigheterna och torget.

Foto: Privat

Ingatorp2020-08-28 08:06

Ingvar von Malmborg från Stockholm och Sture Enocson, tidvis boende i Mariannelund, är sedan en vecka tillbaka ägare av två av husen vid torget, med anor från slutet av 1700-talet respektive början 1800-tal.

Tidigare har här inrymts både modebutik, bokhandel och skomakeri.

– Husen är fantastiska, jag ser jättestor potential i dem, säger Ingvar von Malmborg och tillägger:

– Jag som kommer utifrån ser också att samhället har stort skönhetsvärde, där finns något fint som kan utvecklas och är dessutom en del av Astrid Lindgrenstråket, så även turismen kan utvecklas.

undefined
Vinden, som är en del av det hula huset, som ägs av Ingvar von Malmborg. "Det ska bli ett fantastiskt vardagsrum så småningom", säger han.

Han har länge varit nyfiken på husen och dess kulturhistoriska värde och nu, när han fick med sig Sture Enocson på tanken att köpa dem och inleda en omfattande renovering, slog man till gemensamt. Prislappen, för sammanlagt 280 kvadratmeter, landade på 190 000 kronor.

– Det vittnar om att det finns en hel del att göra, säger Sture Enocson, som räknar med att det tar minst ett år att färdigställa husen, som ska renoveras parallellt. 

Gamla ritningar och målningar ska hjälpa till att få det så tidsenligt det bara är möjligt. Nytt men i gammal tappning, så att säga.

Men – det finns vissa förbehåll. Eftersom husen är stämplade som kulturmiljö och där fasad och tak är K-märkta är det en förutsättning att länsstyrelsen är med på tåget.

– Det är ett intressant objekt, i en miljö som skulle må bra av att lyftas, säger Mattias Sörensen, enhetschef på kultur- och miljöenheten på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Vad tror du om möjligheterna att projektet kan få bidrag, med tanke på sitt historiska värde?

– Det finns en ansökan inne. Våra anslag är för små, så det ligger lite och flyter i avvaktan antingen på att vi får omfördelningsmedel, eller att ett redan beviljat projekt inte blir av. Kan vi stötta det blir vi glada.

undefined
Den röda byggnaden i trädgården var tidigare rökeri och är nu K-märkt.

Ägarna ser också vikten i att Eksjö kommun vill satsa på torget.

– Den 8 september hålls ett samrådsmöte på just torget i Ingatorp, där kommunen ges tillfälle att träffa och prata med invånarna om bland annat torgets framtids utformning, säger Anna Josephson, planarkitekt.     

Vad säger du till dem som eventuellt tycker det är ett galet och orealistiskt projekt?

– Det är ett grandiost projekt, men för mig är det inte fantasi, utan jag ser det som fullt möjligt att förverkliga och metodiskt göra något bra av, säger Ingvar von Malmborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!