Flera lodjur siktade i Ingatorp – och varg i Pauliström

"Vi tror att det är en hona med två ungar" säger Linda Andersson, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Jönköping. Vi har flera indikationer på att de finns i området.

En hona och två ungar har siktats precis i utkanten på Ingatorp. Fram till nu har det varit ganska ovanligt med lokatter i de östra delarna av Jönköpings län. Men den senaste tiden har flera observationer gjort.

En hona och två ungar har siktats precis i utkanten på Ingatorp. Fram till nu har det varit ganska ovanligt med lokatter i de östra delarna av Jönköpings län. Men den senaste tiden har flera observationer gjort.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Ingatorp2022-01-25 11:45

I söndags iakttogs de tre skygga lokatterna vid Gästgivargården i Ingatorp, och rapporterades in till rovdjursdatabasen Skandobs. 

– Det var jag som rapporterade in observationen, säger Lars Johansson som bor på Gästgivargården, som ligger precis i utkanten på Ingatorp. I förra veckan fick jag en bild på ett ensamt lodjur och nu de här tre. Tidigare, när det varit snö ute har vi sett spår även i Hornsved.

– Så vad jag tror så finns det fyra lodjur på mina marker. Där lodjuren finns, håller sig rådjuren borta. De verkar inte vara kompisar riktigt, säger Lars Johansson.

Linda Andersson bekräftar att det finns lodjur i trakten. Exakt hur många vet man dock inte ännu, eftersom man är mitt uppe i årets intensiva inventeringsperiod.

– Varje år från första oktober till sista februari inventerar vi lodjursstammen, men redan nu har vi indikationer på att det finns lodjur i området kring Ingatorp och Mariannelund. Vi har sett flera i våra inventeringskameror som finns utställda. Det har också synts lodjur i privatägda kameror.

Hon berättar att det fram till nu varit ganska ovanligt med lodjur i de här trakterna, den östra delen av länet. Det är först på senare år som observationerna börjat komma in.

I både Kalmar län och i Östergötland har det funnits lodjur länge, men just i den här trakten av Ingatorp och Mariannelund har de inte synts till tidigare. Trots att det är gränstrakter mellan de tre länen.

– Vi vet inte alls vad det är som styr lodjurens utredning, säger Linda Andersson.

Skandobs kan också berätta om fler lodjursobservationer, bland annat från Fiefall mellan Mariannelund och Vimmerby och vid Västra Ekås utanför Eksjö.

På söndagen anmäldes också ett förmodat vargspår från trakten mellan Pauliström och Ökna. 

– Vi har varit i kontakt med inringaren men tyvärr var snön för dålig för att vi skulle åka dit och göra en säker bedömning, säger Linda Andersson.

– Snön är väldigt viktig för oss för att kunna spåra djuren.

Lars Johansson är jägare sedan många år tillbaka och han har sett en nästan lite oväntad förändring av viltet i markerna.

– När jag började jaga fanns det varken dov- eller kronhjort här och inga vildsvin. Och inga lokatter heller, men nu har jag räknat till fyra lodjur här. Så det är stor skillnad nu, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!