Stjärntravare tränas fram på Nyvalla

På Nyvalla hästcenter har många travare tränats fram genom åren. Nu är verksamheten med provlopp på lördagar igång för säsongen.

Anton Knutsson kör en ostartad treåring i rygg på Hasse Karlsson.

Anton Knutsson kör en ostartad treåring i rygg på Hasse Karlsson.

Foto: Magnus Strömsten

Ingatorp2019-04-12 05:00

Bakom Nyvalla står en förening med ett dussintal medlemmar som främst är mindre tränare från trakten kring Ingatorp och Hjältevad, men även en del från Nässjö och Vetlanda. Totalt har de ett knappt 50-tal hästar i träning och Nyvalla används när de ska förberedas för start.

– Nu på våren är det perfekt för hästar som fått ta det lugnt över vintern att komma ner och få några genomkörare innan de ska ut och starta igen. Senare på säsongen är det mest unghästar som tränas. Tvååringarna får lära sig grunderna att gå i en klunga och sedan sänka sina tider successivt, säger Pär Thole som är ordförande för klubben och även tränare till Ryssebo La Reine som skördade stora framgångar på V75 bland annat.

– Hon tränar på och får vänta lite med att starta igen. Sedan har vi även en lovande fyraåring som heter Ryssebo Kung Oscar som tränas för start, säger Pär Thole.

Provloppen på lördagar är inte bara en möjlighet att träna hästar utan också en social grej då medlemmarna träffas, menar han.

– Vi turas om att ha ansvar för att koka korv och sladda banan. Halva nöjet är att träffas och prata vid fikat, säger Pär Thole.

Nyvallas bana har funnits i 25 år och nyttjas numera enbart till träning. Den mäter 800 meter och är odoserad. Dessutom är underlaget annorlunda mot en vanlig bana.

– Det behövs lite jobb för att hålla ordning på underlaget. Man vill att det ska vara skonsamt för hästarna att springa på, säger Pär Thole.

Christer Jonsson och Tjalle leder klungan.
Christer Jonsson och Tjalle leder klungan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!