Afghaner emottagna: "Haft hemsk upplevelse"

De sista av afghanerna som evakuerats med flyg har landat på Arlanda. Merparten av dem som anlänt i veckan, omkring 300 personer, har tagits emot av Stockholms stad.
–De har genomgått en väldigt hemsk upplevelse, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

Omkring 300 afghaner har anlänt till Stockholm. Bilden från Kabuls flygplats.

Omkring 300 afghaner har anlänt till Stockholm. Bilden från Kabuls flygplats.

Foto: Jillian G. Hix/US Army/AP/TT

Afghanistan2021-08-28 19:13

Afghanerna har anlänt till Stockholm pö om pö sedan i söndags. Under torsdagen kom den största gruppen på ett 100-tal personer, och på fredagskvällen anlände ytterligare ett 50-tal, uppger Jan Jönsson för TT på lördagen.

Stockholms stad har arbetat dygnet runt på Arlanda under den senaste veckan med att ta emot afghanerna som anländer som kvotflyktingar. Det rör sig om människor som varit anställda hos svenska UD och Försvarsmakten. En stor andel är medföljande kvinnor och barn.

– Det är ganska små barn bland dem som kommit. En av våra anställda har sagt att det handlat mycket om välling och lek, medan föräldrarna går igenom byråkratin, berättar Jan Jönsson som berömmer personalen för "fantastiska insatser".

Skadade barn

Afghanerna kommer från en kaotisk situation. Efter att under svåra omständigheter ha tagit sig till flygplatsen i Kabul har många väntat där i dagar medan de fruktat för sina liv. På Arlanda har man gjort en första screening av vilka som kan behöva psykisk eller fysisk vård.

– En del barn har fysiska skador som de fått under det som skedde i Afghanistan under transporten hit. De har behövt sjukhusvård, säger Jan Jönsson.

I Stockholm får gruppen boende i de modulhus som staden byggt för nyanlända, uppger Svenska Dagbladet. Där finns basutrustning och mat för några dagar.

– Tack vare pandemin, då färre flyktingar kommit, har vi lyckats få fram bostäder till alla, säger Jan Jönsson.

Flera utmaningar

Utmaningen har varit att ta emot så många flyktingar under så kort tid, trots att Stockholm har rutin efter den stora flyktingströmmen 2015. En annan utmaning har varit att den information som normalt finns om hälsostatus och behov hos anländande kvotflyktingar, saknats på grund av det snabba händelseförloppet med talibanernas maktövertagande i Afghanistan.

– Nästa vecka ska vi kontrollera vilka barn som behöver gå i skola eller förskola. Barnen måste komma i gång så fort som möjligt, för att återgå till en normalitet, säger Jan Jönsson.

För de vuxna väntar folkbokföring, hjälp med orientering i närområdet, studier i svenska och arbete. Målet är att få dem så självständiga som möjligt, så fort det går. En del har även kvar sin anställning på svenska UD, enligt Jan Jönsson.

Förutom den stora gruppen som stannar i Stockholms stad är det i huvudsak andra kommuner i länet som tagit emot afghanerna.

– I Stockholms stad är vi glada över att vi kunnat hjälpa de här personerna. De verkar inte kunna återvända i närtid, så vi välkomnar dem som nya stockholmare, säger Jan Jönsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!