Hundratals kvar när evakuering avslutas

Sveriges evakuering från Kabul är avslutad, meddelar utrikesminister Ann Linde (S). Ambitionen var att fler svenska medborgare, skyddsbehövande och tidigare försvarsanställda afghaner skulle ha tagits ut.

Utrikesminister Ann Linde (S) förklarar att evakueringen av svenskar, afghaner och lokalanställda har avslutats på grund av det osäkra läget.

Utrikesminister Ann Linde (S) förklarar att evakueringen av svenskar, afghaner och lokalanställda har avslutats på grund av det osäkra läget.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Afghanistan2021-08-27 06:50

– Anledningen till att det inte gick beror bland annat på att talibanerna stoppat personer vi fått fram ända till flygplatsen, sade Linde på en pressträff och tillade att det handlar om hundratals.

Drygt 1 100 personer har evakuerats från Kabul, däribland svensk personal, alla lokalanställda på ambassaden, ett antal afghanska kvinnorättsaktivister samt journalister.

Den största gruppen bland de evakuerade är drygt 600 utsatta personer som fått kvotflyktingstatus, till största delen kvinnor och barn.

På frågan hur många som Sverige har tänkt evakuera men inte kunnat före avslut, svarar Linde:

– Det går inte att svara på den frågan fullt ut. Men jag kan säga givet de svåra förutsättningarna så har vi fått ut fler än vad vi trodde.

Avgörande stöd

Försvarsmaktens insats med Herculesplan och en specialstyrka till skydd har varit ett avgörande stöd för att kunna genomföra evakueringen från Kabuls flygplats, enligt försvars­minister Peter Hultqvist (S).

Försvarsmakten har tidigare överlämnat en förteckning över tidigare lokalanställda på omkring 300 personer till UD. Det är personer som bistod svenska soldater och Sveriges insats i landet fram till 2014, efter det har försvaret inte haft några lokalt anställda afghaner. Endast ett fåtal av de 300 har kunnat evakueras.

– Givet den svåra säkerhetssituationen har Sverige hittills gjort allt som är praktiskt möjligt för att identifiera och bistå före detta anställda i Försvarsmakten, sade Hultqvist men understryker att arbetet fortsätter.

– Regeringen är beredd på att titta vidare på hur Sverige på ett ordnat sätt kan ta hand om tidigare lokalanställda.

På frågan hur Sverige jobbar vidare med att få ut ytterligare personer från Afghanistan, när inte flygplatsen i Kabul är tillgänglig, svarar Linde:

– Vi har andra sätt att jobba på. Det finns andra sätt att ta sig ut.

Vad gäller personer på den hela tiden växande så kallade svensklistan som inte kunnat evakueras framhåller Ann Linde att UD haft en avrådan från resor till Afghanistan sedan 2006. I början av augusti uppmanade UD dessutom svenskar att resa ut ur landet, på grund av läget.

Drygt 1 100

Michael Claesson, Försvars­maktens insats­chef, är stolt över den svenska insatsen.

– Vår personal har jobbat under den mest pressade situation som man kan tänka sig, underströk Claesson på pressträffen.

– Försvarsmaktens goda internationella samarbeten har varit en förutsättning för att operationen genomförts på ett gott sätt. Samarbetet med samtliga aktörer har fungerat utmärkt.

"Fundamentalistiskt mörker"

Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S) nämner att cirka 3 miljoner afghaner är internflyktingar efter den senaste tidens händelser. Gårdagens terrordåd krävde ett 100-tal dödsoffer och långt fler skadade

– Ett fundamentalistiskt mörker sänker sig över landet.

Han anser att fler länder borde ta emot fler kvotflyktingar från landet, Sverige har högst andel sådana per capita i EU.

– Jag tycker nog att i en del av de länder som inte har samma, där borde ansvaret ligga tyngst.

"Andra sätt"

Gällande det att brottsdömda varit med på flyg som lämnat Aghanistan säger Linde:

– Alla som hade permanenta uppehållstillstånd, där hade personalen på plats möjlighet att gå igenom att det verkligen stämde. Men i en så här stor och komplicerad operation kan saker hända. Man ska också veta att det är flera olika kontroller. Och de här personerna stoppades ju också i de svenska gränskontrollerna.

På Arlanda

Migrationsverkets arbete med de evakuerade koncentreras till ett ankomstcenter på Arlanda, enligt general­direktör Mikael Ribbenvik.

– Stämningen bland de som kommer till Arlanda från Afghanistan är en blandning av lugn och förtvivlan. En lättnad över att komma ut men förtvivlan över vad som händer i hemlandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!