Orsaken till statsbidragen är att pandemin satt fokus på att medicinsk kompetens och personalkontinuitet behöver öka i äldreomsorgen.
Enligt Socialstyrelsen, som nu betalar ut pengarna, har majoriteten av alla kommuner klarat kraven när det gäller sjuksköterskebemanningen på särskilt boende.
Stora och små
Det bidraget, på en miljard kronor, fördelas till 231 av landets 290 kommuner. Dessa har visat att de förbättrat eller redan har god bemanning, alternativt att antalet anställda som vidareutbildar sig till sjuksköterska har ökat. De har också kunnat kvalificera sig för bidraget genom att anställa medicinskt ansvariga läkare.
"Stora kommuner är de som i högst utsträckning kunnat uppfylla kraven för statsbidraget. Men även små kommuner har generellt klarat sig bra. Pengarna fördelas här utifrån hur många personer 80 år och uppåt som finns i kommunen. Det innebär att summan varierar mellan drygt 77 miljoner kronor i en kommun till nästan 500 000 i en annan", säger Stina Isaksson, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Inga storstäder
Färre kommuner klarar målen om timanställda. Inom det bidraget fördelas nu två miljarder till totalt 90 kommuner. De har visat att de redan har god nivå (gränsen är satt till maximalt 17 procent timanställda), eller kunnat uppvisa en tydlig minskning.
Även där fördelas pengarna utifrån hur många personer från 80 år och uppåt som finns i kommunen. Ingen av storstadskommunerna kvalificerar sig för det bidraget.
Under nästa år ska Socialstyrelsen preliminärt betala ut ytterligare tre miljarder kronor.