Från den 1 januari 2022 är det förbjudet att tillverka vissa engångsprodukter som sugrör, muggar och tallrikar i plast. Lagändringen gäller hela EU. Därför letar tillverkarna efter nya material. Och nu tillverkas engångsartiklar bland annat av vete, råg och korn. Växter som innehåller gluten.
De skapar oro för alla som lider av celiaki, den formella termen för glutenintollerans. Man kan köpa glutenfri mat och lägga den på en tallrik som innehåller gluten. Speciellt om maten är fet och varm mjukar den upp det yttre lagret på tallriken och då finns det en risk att man får i sig gluten.
Avråder från att använda
– Jag avråder från att använda dessa produkter om du inte vet vad de innehåller, säger Linus Engqvist Richert.
Frågan om de nya produkterna har hamnat mellan stolarna. Livsmedelsverket har ansvar för att kontrollera våra livsmedel. Men engångsartiklar, i sammanhanget kallat kontaktmaterial, är inte avsedda att ätas.
Det är tillverkarna, förädlarna, importörerna eller distributörerna som har ansvarar för att produkterna är lämpliga och att lagstiftningskraven uppfylls.
Och fram till den 15 juli 2021 har det inte funnits någon utpekad myndighet i Sverige med uppdrag att kontrollera den här typen av produkter. Först förra sommaren utsågs kommunerna till kontrollmyndighet.
Vägledande information
Då skrev Livsmedelsverket att "kontrollmyndigheterna som utför kontrollen behöver få vägledning i hur kontrollen ska utföras och Livsmedelsverket kommer framöver ta fram närmare vägledande information på området". Men de verkar dröja.
– I dagsläget har vi på Livsmedelsverket tyvärr ingen närmare information om allergener i kontaktmaterial. Vi har inte utfört några riskvärderingar eller analyser inom området, säger Maria Florin, chef för avdelningen Säkra livsmedel på Livsmedelsverket.
Det finns mycket lite forskning på risken för att utsättas för gluten eller andra allergener via den nya typen av engångsartiklar.
– Forskare vid universitet i Spanien och Nederländerna har gjort en del undersökningar. Det är inte publicerad forskning, ska sägas, med det visade ändå på att det kan finnas en viss risk att gluten kommer över i maten, säger Linus Engqvist Richert.
– Forskarna kunde uppmäta halter som var fyra gånger högre än gränsvärdet för att kalla något glutenfritt.
Frågan berör fler än de som lider av celiaki.
Det finns tillverkare som försökt använda skaldjur i sådana här produkter. Då kan de som är skaldjursallergiker i värsta fall drabbas av en anafylaktisk chock och dö, säger Linus Engqvist Richert.
Finns inget lagkrav
Han förklarar att som det nu är så måste till exempel föräldrar till barn med celiaki själva hålla kolla på vilka sugrör som används när barnen är bjudna på kalas hos kompisar.
Och enligt Linus Engqvist Richert finns det inte ens lagkrav i Sverige på att det ska finnas en innehållsförteckning på engångs- och förpackningsmaterialen. Så det går inte att kontrollera vad produkterna består av.
– Det borde vara krav på att man ska skriva ut om de innehåller en allergen, säger han.