Kristersson: Står upp för judiskt liv i Sverige

Statsminister Ulf Kristersson besökte på torsdagen judiska skolan i Stockholm med anledning av 85-årsdagen av kristallnatten. –Det är extra viktigt att minnas just i år när det är så uppenbart att antisemitismen i Sverige kommer upp till ytan igen.

Statsminister Ulf Kristersson besöker judiska Hillelskolan i Stockholm.

Statsminister Ulf Kristersson besöker judiska Hillelskolan i Stockholm.

Foto: Magnus Liljegren

Antisemitism2023-11-09 16:59

Den 9 november högtidlighålls minnet av de judar som mördades eller på annat sätt drabbades av kristallnatten i Nazityskland 1938. Statsminister Ulf Kristersson (M) mötte under dagen elever, lärare och föräldrar på judiska Hillelskolan i Stockholm.

– Det fick en extra dimension nu att träffa många lärare och familjer som känner sig hotade själva och som har nära koppling till människor som har fallit offer för terrorismen, säger han med hänvisning till Hamas terrordåd mot Israel den 7 oktober och den våg av antisemitism som följt därefter.

Syftet med besöket, säger han, var att visa stöd för judiskt liv i Sverige.

– Vi pratar väldigt ofta om judar i koppling till förintelsen och hot och hat, men jag vill stå upp också för möjligheten att leva ett judiskt liv i Sverige. Det är viktigt.

"Fullständigt oacceptabelt"

TT: 85 år efter kristallnatten trakasseras judar på svenska gator och söks upp och hotas i sina hem, hur ser du på det?

– Helt förfärligt. Det var en av orsakerna till att jag ville besöka judiska skolan. I Sverige är det helt okej att ha olika åsikter om konflikter runtom i världen, även svåra konflikter som den i Mellanöstern, men det är fullständigt oacceptabelt att låta det utmynna i antisemitiska uttryck och hot och hat mot judar i Sverige.

TT: Regeringen skjuter till tio miljoner kronor för stärkt säkerhet kring judiska institutioner. Antisemitismen är uppenbart utbredd i Sverige, hur rår man på den och vad kan ni som regering göra?

– Vi inte nöja oss med det, utan det här måste förändras i grunden. Människor i Sverige måste lära sig skillnaden mellan att tycka olika om konflikter i världen och att hota judar i Sverige. Alla skolor i Sverige måste ha en korrekt historieundervisning. Barn måste lära sig om vad som hände under andra världskriget, lära sig om alla religioner, allt det som Sverige ska stå för.

Stod upp för muslimer

TT: Du har tidigare efterlyst tydliga ställningstaganden från muslimska ledare. Har du hört några sådana röster?

– När det var människor som ville visa sitt förakt mot muslimer i Sverige med att bränna koraner så träffade vi muslimska församlingar och företrädare och stod upp för att vi tycker att det är ett orimligt sätt att visa förakt för varandra. Jag tror att det vore väldigt bra om alla människor som har positioner som gör att de kan utöva ledarskap, i muslimska organisationer men också på helt andra områden, visar att i Sverige står vi upp mot antisemitism.

Statsminister Ulf Kristersson (M) vid Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.
Statsminister Ulf Kristersson (M) vid Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.
Fakta: Kristallnatten

Natten mot den 10 november 1938 släppte tyska myndigheter fram "folkets vrede" mot judar över hela Tyskland. Regissören bakom den så kallade kristallnatten var propagandaminister Joseph Goebbels. Attackerna var inledningen på de så kallade novemberpogromerna mot judar i Tyskland och Österrike.

Över hela landet krossades skyltfönster och inredningar i butiker och restauranger ägda av judar – därav benämningen av händelsen – medan polis och militär stod bredvid eller själva deltog i denna prolog till det som skulle bli Förintelsen.

Judar som uppfångades på gatorna förnedrades och misshandlades. Flera hundra mördades. Cirka 30 000 tyska judar fängslades och skickades senare till koncentrationsläger.

Judarna dömdes att som kollektiv betala en miljard riksmark till staten. Regimens förklaring till händelserna var det tyska folkets vrede över att en från Tyskland utvisad jude skjutit en tysk diplomat i Paris den 7 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!