Brister i riskbranscher: "Förfärliga siffror"

Fyra av fem arbetsgivare i riskfyllda branscher klarar inte kraven på säker arbetsmiljö, visar en kartläggning av Arbetsmiljöverket. –Det är alldeles förfärliga siffror egentligen, säger Erna Zelmin, generaldirektör.

Det slarvas med arbetsmiljön på många riskfyllda arbetsplatser, konstaterar Arbetsmiljöverket. Arkivbild.

Det slarvas med arbetsmiljön på många riskfyllda arbetsplatser, konstaterar Arbetsmiljöverket. Arkivbild.

Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT

Arbete2022-10-31 07:13

Efter inspektioner hos runt 5 000 arbetsgivare under fyra år hittade myndigheten gott om brister när det gäller att uppfylla arbetsmiljölagens krav på att systematiskt och regelbundet undersöka, riskbedöma och åtgärda risker i de anställdas arbetsmiljö.

Resultatet är "nedslående", anser Arbetsmiljöverket, och 82 procent av de inspekterade arbetsställena har fått krav på att åtgärda brister.

Dåliga rutiner

– Det vanligaste är att man inte har ordentliga rutiner för att regelbundet gå igenom, tillsammans med skyddsorganisation och arbetstagare, vilka risker har vi på vårt jobb? Och framförallt, vad gör vi för att undvika att det ska hända någonting?, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Riskfyllt arbete förekommer främst inom byggverksamhet, jordbruk, skogsbruk, tillverkning samt transport och magasinering.

– Det kan handla om att man arbetar på hög höjd utan säkerhetslinor på en byggarbetsplats, att man kör på människor eller saker med fordon och truckar eller att man skadar sina händer på verktyg i tillverkningsindustrin, säger generaldirektör Erna Zelmin.

– Ytterst leder det ju till att människor skadas eller till och med dör på jobbet i olyckor, fortsätter hon.

"Förfärliga siffror"

Arbetsmiljöverket har under de här fyra åren fattat ett 60-tal beslut om omedelbara förbud och utfärdat nära 340 stycken sanktionsavgifter mot företag i branscher med riskfyllt arbete.

– Är man i en riskfylld bransch så ska medvetenheten finnas varje dag. Det här är alldeles förfärliga siffror egentligen, säger Erna Zelmin.

Fakta: Inspektioner i branscher med riskfyllt arbete

Olycksstatistiken visar att riskfyllt arbete finns främst inom byggverksamhet, jordbruk, skogsbruk, tillverkning samt transport och magasinering.

Totalt har över 7 700 inspektioner, inkluderat 2 350 uppföljningar, genomförts och 4934 arbetsplatser har blivit inspekterade av Arbetsmiljöverket.

Av 4934 inspekterade arbetsplatser fick 4 068 krav på att åtgärda brister i arbetsmiljöarbetet.

Arbetsmiljöverket har fattat ett 60-tal beslut om omedelbara förbud samt utfärdat nära 340 stycken sanktionsavgifter.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!