Joachim Danielsson, ordförande inom fackförbundet ST Kriminalvården, har tagit del av Kriminalvårdens beräkningar att det krävs upp till 16 nya anstalter för att klara regeringens nya rättspolitik.
Han påpekar flera frågetecken som uppstår kring hur en sådan förändrad kriminalpolitik ska kunna genomföras och dess konsekvenser:
– Att bygga en ny anstalt innebär en tid på mellan 5–7 år innan den är i drift medan frågorna finns här och nu, säger han till TT och fortsätter:
– Det är klart att det är många frågor som ligger under ytan. Jag har jobbat inom kriminalvården och liknande verksamhet inom 30 år. Vi har aldrig någonsin tidigare stått inför så stora utmaningar kring kompetensförsörjning och bemanning som nu.
Pågående utmaningar
Joachim Danielsson lyfter fram de pågående utmaningarna att locka nya medarbetare vilket ställs ännu mer på sin spets om nu 11–16 nya fängelser ska byggas med motsvarande 4 900 platser.
– Det vi ser är att antalet ansökningar till tjänster har sjunkit samtidigt som personalomsättningen har ökat. Det är ett arbete som är fysiskt men framförallt med en underliggande psykisk belastning, säger han och relaterar bland annat till en dansk studie om ökat missbruk och självmord inom yrkesgruppen.
Ett frågetecken
Ytterligare ett frågetecken är säkerheten på fängelserna, inte bara bland de intagna utan även för de anställda. Att dela fängelseceller är inte önskvärt, påpekar Joachim Danielsson.
– Det är inte ovanligt i andra länder. I Sverige har vi ett annat arbetssätt men på ganska kort tid har man tvingats dubbelbelägga. Självklart ökar det här risken för ordningsstörningar, både bland klienter och personal.