I dag meddelas domen mot den boende som erkänt att han högg ihjäl den unga kvinnan i Enköping. Kvinnan saknade utbildning och var vid tillfället ensam på arbetet.
Händelsen utreds även som arbetsmiljöbrott, men Kommunals ordförande Malin Ragnegård menar oaktat utgången att arbetsgivare inom LSS inte arbetar tillräckligt bra med säkerhetsfrågor för personalen.
– Generellt tycker jag inte att man gör det. Men det ser väldigt olika ut. På vissa håll jobbar man bra och förebyggande och tar detta på största allvar.
Av de fyra inom vård och omsorg som dödats på jobbet sedan 2014 är det tre som arbetat inom LSS, enligt en kartläggning från Kommunalarbetaren.
Förvånad och bestört
Ragnegård var själv i Enköping ett par veckor efter mordet och träffade personal på andra boenden än det aktuella.
– Jag träffade flera skyddsombud och frågade om arbetsgivaren hört av sig och gått igenom säkerhetsrutinerna nu, men nej, det hade man inte. Att man inte gör det ens då, när till och med det värsta har hänt, det blir jag förvånad och bestört över.
Grunden för säkerhetsarbetet är att noga analysera vilka som ska bo i verksamheten och sedan vidta åtgärder utifrån de risker som kan finnas kopplat till dem, säger hon.
– Där är till exempel ensamarbete aldrig att föredra.
Åtgärderna kan vara rent fysiska, som att sätta lås på knivlådor, men det handlar även om att ha rätt rutiner.
– Bara att man har pratat om det kan hjälpa, att man vet att man har handlingsplan, hur man ska agera och vem man ska kontakta. Det viktiga är att alla vet om vad som gäller, även vikarier så klart, säger Malin Ragnegård.
Missar uppföljning
Maria Morberg, arbetsmiljörådgivare på tjänstesektorns arbetsgivarorganisation Almega, lyfter också vikten av en grundlig och kontinuerlig diskussion med personalen om rutiner, risker och tidigare händelser.
– Det är ett sätt att stärka varandra, skapa en trygghet och känna att organisationen tar det här på allvar, säger hon.
– Sedan ser jag oavsett bransch ofta att man missar lite i att följa upp om det var relevanta åtgärder som vidtogs, säger Morberg vidare.
Den som vill stärka säkerheten måste se helheten, framhåller hon.
– Man ska inte fastna i att det är den mänskliga faktorn, eller tekniken, eller rent organisatoriskt – det är sällan det bara är en av de här orsakerna till att något kan inträffa. Man behöver titta på alla aspekter för att sätta in rätt åtgärder.
Malin Ragnegård säger att grundproblemet är en kronisk underbemanning inom vård och omsorg.
– Man har inte så många kollegor man skulle behöva och man har heller inte rätt utbildning på alla som jobbar i verksamheten många gånger.