Lång väntetid för sjukskrivnas arbetsträning

Från i snitt 200 dagar till 450. Så mycket har väntetiden till rehabiliteringsmöten för sjukskrivna ökat mellan 2016 och 2020, visar en granskning av akademikerorganisationen Saco.

Enligt Saco kom rehabiliteringsmöten med Försäkringskassan snabbt på plats för sjukskrivna tidigare, men nu dröjer det allt längre. Arkivbild.

Enligt Saco kom rehabiliteringsmöten med Försäkringskassan snabbt på plats för sjukskrivna tidigare, men nu dröjer det allt längre. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Arbete2021-08-19 21:06

"Det är oacceptabelt. Sjukskrivna som har god chans att komma tillbaka till sitt arbete där de har sin yrkesidentitet, utbildning och erfarenhet borde få rehabilitering", säger Sacos ordförande Göran Arrius i ett pressmeddelande.

Enligt Saco innebär väntetiderna att allt färre sjukskrivna får arbetslivsinriktad rehabilitering, så som arbetsträning. Att väntetiden ökat kan bero på att Försäkringskassan gjort en rättslig bedömning som slår fast att metoden "inte är ändamålsenlig".

"Ett steg för långt"

Terese Östlin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan, säger till Arbetsvärlden att 450 dagar är för lång tid.

– Det är något vi jobbat med det senaste året, att det absolut kan finnas behov av arbetsträning när en person ska återgå i sitt ordinarie arbete. Vi tog ett steg för långt tillbaka och behöver bli bättre på att vid behov vara aktiva tidigt i rehabiliteringsprocessen vilket även innefattar fler rehabiliteringsmöten, säger hon till tidningen.

"Ett arbetsmiljöproblem"

Efter ett års sjukskrivning prövas den sjukskrives arbetsförmåga. Bedöms man då klara av "normalt förekommande arbete" på arbetsmarknaden i stort så förlorar man rätten till sjukpenning. Har den sjukskrivne då inte fått rehabilitering för att kunna återgå till sitt ursprungliga arbete så kan hen tvingas byte yrke.

"Om de har blivit utmattade på grund av arbetsrelaterad stress är det främst ett arbetsmiljöproblem. Inte ett skäl för dem att byta yrke när de verkligen behövs i skolan, socialtjänsten eller vården", säger Sacos Göran Arrius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!