Från och med den 1 oktober ändrar Sveriges kommuner och regioner sina regler för dygnsvila. EU-kommissionen har ifrågasatt om kollektivavtalet är förenligt med EU:s arbetstidsdirektiv i vissa delar.
Direktivet innebär att anställda måste ha elva timmars vila under ett dygn.
Inom flera branscher där man i dag jobbar dygnspass har de nya bestämmelserna väckt kritik. Bland annat har en grupp brandmän samlat tusentals underskrifter i en namninsamling.
Nu har även en protestlista för anställda inom vården fått drygt 20 000 underskrifter.
Får kortare men fler pass
För undersköterskan Lena Berggren, som jobbar på ett LSS-boende i Nälden i Jämtland, skulle de nya reglerna innebära kortare men fler pass.
– Jag förstår inte varför de vill förstöra något som fungerar så bra som det är i dag. Visst, vi har långa dygnspass, men vi har också mycket ledigt där vi hinner återhämta oss och även ha ett fungerande socialt liv utanför jobbet, säger hon till TV4.
Robert Brandt, vård- och omsorgschef i Östersunds kommun menar att de nya reglerna också blir dyrare för kommunerna.
– Men framför allt kommer det bli svårt, nej förresten, omöjligt att rekrytera den extra personal som vi kommer behöva göra om detta går igenom, säger han till TV4.
Vårdförbundet organiserar ambulanssjuksköterskor, en av de yrkesgrupper som i dag arbetar 24-timmarspass. Förbundet har varit med och förhandlat fram de nya, skärpta bestämmelserna om dygnsvila.
Somnade vid ratten
En fråga som har varit omdiskuterad. Inte minst sedan 2010 när en ambulanssjuksköterska somnade vid ratten efter 23 timmars arbete och körde in i en bergvägg på väg till Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan.
– Det här är en skyddslagstiftning för att vi ska skyddas från ohälsa som enskilda arbetstagare. Det är redan implementerat i hela EU. Det blir konstigt att det inte skulle fungera i Sverige, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
TT: Men en del av era medlemmar vill ha kvar dygnspassen. Vad säger du till dem?
– Jag vill säga att allt vi gör som förbund handlar om att skydda individen och att se till att vi orkar ett helt yrkesliv. Det gör vi inte i dag. Arbetstiderna är en viktig fråga för oss som vi jobbar med hela tiden.
Förhandlingar pågår fortfarande rörande vissa delar av avtalet. Dessa rör villkoren för jour inom LSS samt arbetstider inom räddningstjänsten.