Mjukstart bäst efter semestern

Äntligen! Eller? På måndagen återvänder många till arbetet efter semestern. För den som inte känner sig särskilt exalterad över detta, eller rent av har direkt jobbångest, finns några knep att ta till.
–En mjukstart kan vara bra, säger stressforskaren Dan Hasson.

Försök mjukstarta efter semestern. Arkivbild.

Försök mjukstarta efter semestern. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Arbetsliv2021-08-14 19:22

Alla omställningar innebär en risk för stress, som ju är kroppens reaktion på förändringar. För att undvika negativa reaktioner kan det vara bra att låta omställningen ta tid, enligt Dan Hasson.

– Kanske kan man ändra sina sovtider redan nu, om man fått väldigt sena rutiner under semestern, säger han.

Att återgå till jobbet mitt i arbetsveckan och bara arbeta ett par dagar den första veckan kan vara ett bra sätt att nå den eftersträvansvärda mjukstarten som Dan Hasson rekommenderar.

– Sedan borde man vara extra förlåtande mot sig själv de första dagarna. Det kan ta ett tag att veva i gång hjärnan igen.

Det är förvisso den andra hösten vi möter under pandemin, men återgången till arbetet kan ändå se annorlunda ut i år jämfört med vad vi är vana vid.

Ett underverk?

När vaccinationerna nu kommit i gång kan det vara aktuellt för flera att återvända till sin fysiska arbetsplats för första gången på flera månader. Oavsett om du ska koppla upp dig på hemmakontoret eller åka till en mer traditionell arbetsplats finns det ett tankeexperiment som Dan Hasson rekommenderar.

– Det handlar om att sätta upp mål och tänka: Hur vill jag ha det när jag återvänder? Då är det bra att använda "mirakelfrågan", ett experiment som går ut på att du föreställer dig att ett mirakel inträffar som får allt att bli precis så som du vill ha det på jobbet. Hur skulle arbetsplatsen då se ut?

Kanske är det trevligare kollegor och godare kaffe du eftersträvar. När målbilden väl visualiserats är det dags att ställa sig nästa fråga.

– Hur kan du själv få din arbetsplats att bli mer så?

Förutom att sträva efter en målbild finns ytterligare två tankeövningar att ta till. Det ena är att själv försöka påverka hur du förhåller dig till saker och ting.

– Försök se saker ur ett annat, mer positivt eller ändamålsenligt perspektiv. Det kanske inte är en katastrof att du inte kan sitta vid det skrivbord du är van vid, säger Hasson.

"Försök njuta"

Det andra fokusområdet är en klassiker i ämnet: återhämtning.

– Det gäller sömnen så klart, men det finns kraftfulla metoder att ta till genom till exempel andning. Efter bara tre, fyra djupa andetag börjar kroppen varva ned. Försök bygg in sådan återhämtning i vardagen.

Forskning pekar på att semesterns välgörande effekter sällan varar längre än några veckor. Men det innebär inte att det är lönlöst att försöka hålla kvar sommarkänslorna.

– Grilla, träffa vänner, rör på dig. Försök njuta av de långa ljusa kvällarna ändå, säger Dan Hasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!