Närmare 50 000 varslades om uppsägning i mars och första dagarna i april, enligt Arbetsförmedlingen. En extremt hög siffra som är betydligt högre eftersom arbetsgivare bara behöver rapportera in fler än fem varsel.
– Utöver det är det alltså ett stort mörkertal, säger Trygghetsfonden TSL:s vd Caroline Söder.
Efter varslen tar det ett antal veckor innan det trillar ut i enskilda uppsägningar. Det är det som nu börjar ske.
Värre än värst
Under första aprilveckan har närmare 2 000 uppsagda anmält sig hos TSL som hanterar arbetare kopplade till LO-yrken. Baserat på det, och att antalet är i tilltagande, gör Caroline Söder bedömningen att siffran för hela april landar uppemot 12 000 uppsagda. Och på den nivån kommer det att ligga under våren.
När det var som värst under finanskrisen 2008/2009 låg inflödet på 8 500–9 000 i månaden. Och under hela fjolåret landade antalet uppsagda som sökte sig till TSL på 13 750.
Värst är det som bekant i hotell- och restaurangbranschen, men även uppsagda inom handeln börjar strömma in nu. De unga med kortare anställningstid ryker först. Industrianställda har än så länge inte utmärkt sig i statistiken, förmodligen eftersom många företag använder sig av det statliga permitteringsstödet i stället, enligt Caroline Söder.
Finns jobb
TSL:s uppdrag är att hjälpa uppsagda hitta nytt jobb. Och det finns jobb, trots det nattsvarta läget, är Caroline Söders viktiga budskap.
– Det är inte hopplöst, det finns en stor efterfrågan på arbetskraft inom bland annat välfärdssektorn, säger hon.
Även de gröna näringarna och lagerverksamhet behöver folk. Så det gäller att vara beredd på att byta bransch, åtminstone temporärt, enligt Söder.
Tjänstemännen ligger som vanligt senare i cykeln. TSL:s systerorganisation TRR har ännu inte sett några dramatiska inflöden av uppsagda, men visst, det har den senaste veckan börjat röra på sig där besöksnäringen i storstäderna är mest drabbad.
– Det är lite lugnet före stormen, säger TRR:s vd Lennart Hedström.
Och än så länge finns jobb att söka, men det som oroar Lennart Hedström mest nu, är att rekryteringarna helt stannar av i coronakrisens spår. Då finns inga jobb att slussa de uppsagda till.